• DOLAR 32.223
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2444.474
  • ...
`Sigara kötü alışkanlıkların temel yapısını oluşturuyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya Sigarayı Bırakma nedeniyle değerlendirmede bulunan Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Muharrem Çelik, Sigara nedeniyle her yıl yüz bin kişi hayatını kaybettiğini binlercesi ise hastalıklarla boğuştuğunu söyledi.

 Sigaranın zararlarını anlatan Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Çelik, sigaranın kötü alışkanlıkların temel yapısını oluşturduğunu söyledi.

"Ülkemizde her üç kişiden biri sigara kullanıyor"

Sigara nedeniyle dünyada her yıl 6 Milyon insan hayatını kaybettiğini belirten Çelik,“Sigara nedeniyle her üç saniyede bir insan hayatını kaybediyor. Sigarada 4 Bin çeşit zararlı madde vardır. Bunun 50`si kansere yol açan maddelerdir. Ülkemizde her üç kişiden biri sigara kullanıyor. Sigara medde bağımlılığı gibi diğer kötü alışkanlıkların temel yapısını oluşturuyor.” dedi

Sigaranın Türkiye`nin her yerinde aynı boyutta tüketildiğini söyleyen Çelik,“Sigaranın sonraki nesillere bulaşmaması için çocukları bu alışkanlıktan sakındırmalı ve onu her şekilde korumalıyız. Mesela anne veya baba sigara içiyorsa, çocuğuna sen sigara içme veya içemezsin diyemez çünkü kendisinde içtiği için demeye hakkı yoktur.” İfadelerini kullandı.

Sigara yasağını ilk olarak Necmettin Erbakan`ın çıkarttığını hatırlatan Çelik, “Sigara yasağı yasa ile pozitif yönde çok büyük mesafeler kat edildi. Hatta bence bu kapalı alanda sigara içme yasağının çiğnenmesi ileilgili para cezasını daha fazlalaştırmalılar. Erbakan Hoca zamanındabu 69 lira idi. Bence şu anda bin 600 TL olması lazım.Sigaraya başlamak çok kolaydır fakat bırakmak çok zordur. Bunun için mücadele, irade yani zorlukları aşmak gerekir. Gerekirse tıbbi destek, aile desteği ile bu alışkanlığı bırakmak gerekir.” İfadelerine yer verdi.

Sigaraya başlama nedenlerini de aktaran Çelik son olarak, “Kimisi stresten, kimisi kendini kabullenmekten, kimisi ise havası olsun diye. Bu alışkanlıkta örnek modeller çok önemli, mesela bir eğitimci içerse öğrencide içer, bir anne veya baba içerse çocukta içer ya da akranları yani arkadaşları içerse çocuğun kendisi de içer.” İfadelerini kaydetti. (Mustafa Bikeç-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir