• DOLAR 32.23
  • EURO 35.105
  • ALTIN 2500.455
  • ...
İslami STK`lar depremzedeler için SEFERBER OLDU
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fikret Özkan - doğruhaber

Van’ı vuran 7.2’lik felaketin ardından deprem bölgesine adeta yardım seferberliği başlatıldı. Yoksul ve fakirlere yaptıkları yardımlarla adlarından sık sık söz ettiren İslami yardım kuruluşları da depremzede Van halkına yardım kapsamında depremin ilk anlarından itibaren teyakkuza geçti. Büyük depremin ardından yaşanan can kaybının yanında maddi hasarın da çok büyük olduğu Van’da başta Diyarbakır, Batman, Bingöl, Muş, Ağrı ve Tatvan gibi pek çok il ve ilçede faaliyet sürdüren ve yaptıkları yardımlarla halkın teveccühünü kazanan İslami STK’lar da Van’lı kardeşleri için seferber oldular.

VAN’LI KARDEŞLERİ İÇİN SEFERBER OLDULAR

Van’da meydana gelen depremden hemen sonra Mustazaf- Der Van Şubesi öcülüğünde Van Rahmet Eli Gıda Bankası ve Erciş İhya Der öncülüğünde Deprem Kriz ve Koordinasyon Merkezi oluşturuldu. Değişik illerden gelen yardımlar burada oluşturulan kriz merkezine toplanıyor. Mustazaf-Der öncülüğündeki Kriz Merkezi de önceden tespit ettiği ve hiç yardım ulaştırılmamış bölgelere hızlı ve koordineli bir şekilde yardımları ulaştırıyor. Depremden hemen sonra Kriz Merkezinde irtibat hattı oluşturduklarını söyleyen Van Şube Başkanı Av. M. Mehdi Oğuz, “İlk etapta Van merkez, Van merkez köyleri ile Erciş merkezde depremde zarar gören yerlerin tespitini yaptık. Depremzedelerin acil ihtiyaçları tespit edilerek, bilgileri kriz merkezinde kayıt altına aldık” diye belirtti. Mustazaf-Der Genel Merkezinde de ayrıca bir kriz merkezi oluşturulduğunu söyleyen Oğuz, Van dışından ulaştırılacak yardım konusunda koordinasyon oluşturuldu. Öncelikle Van Merkeze bağlı köylere ve Erciş ilçemize yardımlar ulaştırıldı” dedi.

YARDIMLAR DEVAM EDİYOR

Van Merkeze bağlı çeşitli köylere yardımlar ulaştırdıklarını söyleyen Oğuz, “ Yardım ulaştırılan köyler şunlardır; Molla Kasım, Alaköy, Dağönü (Éreni), Gedikbulak (Canik), Pirgarip, Güveçli, Halkalı, Esenpınar, Bağdaşan, Kaynak köyü, Eğlence Mezrası ve Yaylıyaka Düşeme mezrası … Yardım yapılan bu köylerimize periyodik olarak yardım yapılmaya devam ediliyor” diye konuştu.

YARDIMLAR HIZLA DEPREM BÖLGELERİNE ULAŞTIRILDI

 Depremin hemen ardında başta bölgemizden olmak üzere hayırsever sivil toplum kuruluşları ve hayır sahipleri tarafından gönderilen yardımlar kriz merkezlerine ulaştığını söyleyen Oğuz, “Başta Diyarbakır ve Batman olmak üzere Bingöl, Muş, Tatvan ve Ağrı’dan gönderilen yardımlar hayır sahiplerine ulaştırıldı. Diyarbakır Mustazaf-Der, Diyarbakır Umut Kapısı Gıda Bankası, Batman Umut Der, Bingöl Mustazaf der, Muş Selam Der, Urfa Mustazaf-Der, Ağrı Mustazaf-Der, olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşundan yardım aldık. Bu STK’lar tarafından yardımlar gönderilmeye devam ediliyor” şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK SIKINTI BARINMA VE GIDA

Yaklaşık olarak 600 bin kişinin depremden etkilendiğini söyleyen Oğuz, “Depremler nedeniyle halkımız dışarıda kalıyor. Van’da hava yağışlı ve geceler oldukça soğuk geçiyor. Kızılay’ın bölgeye gönderdiği çadırlar çok yetersiz. Yaklaşık 150 bin çadıra ihtiyaç varken şu ana kadar deprem bölgesine 20 bin civarında çadır ulaştırılmış. Kızılay’ın yardım dağıtımında düzensizlik söz konusu. Kimi yerlerde gelen yardımların yağmalanmasının önüne geçilemiyor” ifadelerini kullandı.

DEPREMZEDELERE YARDIM ELİ UZATIN

Bölgeye her taraftan yardımların gönderildiğini ancak şimdiye kadar gönderilen yardımların yeterli olmadığının altını çizen Mustazaf-Der Şube Başkanı Oğuz, “Gerçekten halkımızın bu konudaki duyarlılığını bir kez daha gördük. Bölgeye her taraftan yardım gönderiliyor, ancak yardımlar yeterli değil. Birçok yerde barınma başta olmak üzere gıda sıkıntısı devam ediyor. Yardım eli uzatmak isteyen Hayır sahipleri 24 saat açık olan irtibat telefonlarından merkezimizi arayabilirler. İrtibat telefonlarımız; 0432 214 61 64 - 0553 231 72 73 - 0530 410 56 11 - 0507 959 40 59’dır” bilgilerini verdi.

KRİZ MERKEZİ ÇALIŞMALARI MEMNUNİYET VERİCİ

Rahmet Eli Derneği ile birlikte oluşturdukları “Kriz Merkezini” ziyaret eden Mustazaf-Der Genel Başkanı Av. Hüseyin Yılmaz da yapılan yardım çalışmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Van ve Erciş’teki depremin tahribatını yerinde görmek ve Rahmet Eli Derneği ile birlikte oluşturdukları kriz merkezini ziyaret etmek için Van’a gelen Mustazaf-Der Genel Başkanı Av. M. Hüseyin Yılmaz, “Van’da oluşturmuş olduğumuz kriz merkezinin çalışmalarını yerinde gördük ve denetledik. Van Şube Başkanımız Av. M. Mehdi Oğuz ile Rahmet Eli Derneği Başkanımız Abdullah Yıldırım ile oluşturulan kriz merkezinin çalışmalarını memnuniyetle gördük. Bütün çalışmalar güzel bir şekilde organize edilmiş ve yerinde tespitler yapılmış” ifadelerini kullandı.

SIKINTILAR DEVAM EDİYOR

Yapılan tespitler doğrultusunda mağdur olan ailelere gerekli barınma ve gıda yardımlarının yapılmış olduğunu söyleyen Yılmaz,  “Bundan sonra da yardımlarımız gelmeye devam edecektir. Şimdiye kadar pek çok ilden göndermiş olduğumuz yardımların yerine ulaşmış olduğunu memnuniyetle gördük. Ancak sıkıntılar devam ediyor. Evler yıkılmış ve tahrip olduğu için şu an evlere girilemiyor. Hayırsever insanlarımızdan özellikle çadır ihtiyaçlarını karşılamak üzere devreye girmelerini istiyoruz. Ayrıca halkımız kahvaltılık türü yiyeceklerle yardımda bulunabilirlerse iyi olur. Bu konuda katkısı bulunan tüm halkımıza buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz” dedi. 

Mustazaf-Der Genel Başkanı Av. Hüseyin Yılmaz, şu ana kadar Mustazaf-Der öncülüğünde kurulan kriz merkezi aracılığıyla kriz merkezine gelen ve Van merkez ve köylerinde yaptıkları yardımların istatistikî bilgilerini de verdi. Yılmaz, “Şuana kadar Batman Umut-Der tarafından 6 kamyon, Diyarbakır Umut Kapısı Gıda Bankasından 6 kamyon, Bitlis Best-Der tarafından bir kamyon, Ağrı’dan 2 kamyon, Siirt’ten bir kamyon, Umut-Der Tatvan şubesinden bir kamyon yardım elimize ulaştı. Bu yardımlar arasında gıda malzemesi, battaniye, katalitik soba, giyim eşyası, halı ve ayakkabı bulunmaktadır. Yardımlar diğer illerimizden de halen gelmeye devam ediyor” diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir