• DOLAR 32.278
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2450.232
  • ...
Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti 'şire' tezgâhlarda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Kış aylarının gelmesiyle birlikte halkın yoğun olarak tükettiği şirelerden; pestil, muska, kuru incir gibi lezzetler tezgâhlarda sergilenmeye başlandı.

Elmacı Pazarı’nda şire ürünleri satan esnaflar, doğal ürünleri üreticisinden tüketicisine aktardıklarını belirterek bu ürünlerin şifa kaynağı olduğunu söylediler.

Elmacı Pazarı esnaflarından olan Turan Efendioğlu, “20 yıldır Elmacı Pazarı’nda esnafım. halkımız kışlık şirelerini almaya başladılar. Şire olarak sucuk, pestil, fıstıklı muska, Besni üzümü, Antep karası üzüm, kuru incir var. Havaların soğumasıyla birlikte şireye olan ilgi de arttı. Kışın insanlar üşüdüğünden şire alıyorlar ve bunu çocuklarının beslenme çantasına koyuyorlar. Şire, kış aylarında tüketildiğinde kan dolaşımını hızlandırır ve dolayısıyla da insanı sıcak tutar. Şu günlerde şireye bayağı bir ilgi var. Yerli ve yabancı turistler daha çok gelmeye başladı. Eskiden herkesin üzüm bağı vardı ama şimdi herkes çarşıdan satın alıyor.” ifadelerini kullandı.

Ürünlerin doğal ürünler olduğunu belirten Efendioğlu, “Havaların soğumasıyla birlikte kış mevsiminin vazgeçilmezi ve insan vücudunu sıcak tutan cevizli sucuk, muska ve pestil gibi şire türleri satılmaya başlandı. Bu tür şire ürünlerini ekim aylarının sonunda alırız. Köylüler ürünlerini getirip bize satarlar. Şuan tüm ürünlerimiz tezgâhlardaki yerini almaktadır.   Köylüler yaz aylarında meyveleri kurutarak getirip buralarda satarlar. Tabi kışın havalar soğuk olduğundan kış aylarında şireye yoğun ilgi bulunmaktadır. Vatandaşlar kış aylarında şire türleri tüketirler. Özellikle Kuru üzüm, kuru dut, pestil, sucuk, pekmez, fıstık, badem, kayısı başta olmak üzere çok sayıda doğal ürünleri tüketiciye sunuyoruz.”dedi.



Efendioğlu, şirelerin özellikle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çok çektiğini, Gaziantep’te kış günü geldiği zaman şire almanın bir gelenek olduğunu, ayrıca besin değeri yüksek olduğu için tercih edildiğini ve son 15 gündür şireye talebin artmaya başladığını söyledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir