• DOLAR 32.561
  • EURO 34.958
  • ALTIN 2444.249
  • ...
2 haftada 401 varil bombası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Lama Fakih AFP’ye yaptığı açıklamada, IŞİD’e karşı ortaya koyulan çabaların Suriye rejiminin ihlâllerine, özellikle sivillere yönelik saldırılarına karşı gösterilmediğini söyledi.

Fakih, “Maalesef uluslararası toplumun dikkati IŞİD’in Irak ve Suriye’deki ilerleyişinin ardından başka bir yöne kaydı” ifadelerini kullandı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, Suriye rejimi son iki haftada ülkenin sekiz farklı kentinde 401 varil bombası saldırısı düzenledi.

Gözlemevi Direktörü Rami Abdülrahman, “Rejimin düzenlediği, varil bombaları da dahil, hava saldırılarının sayısı çılgınca. Ve özellikle son günlerde önemli bir atış görülüyor” ifadelerini kullandı.

Abdülrahman’a göre Suriye rejimi, dünyanın gözlerini IŞD’e çevirmesinin kendi saldırılarını artırmak için bir fırsat olarak görüyor.

İç savaşın getirdiği yıkım

Suriye’de üç yıldan uzun süredir devam eden iç savaşta 200 binden fazla insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan evini terk etmek zorunda kaldı.

En fazla Suriyeli sığınmacı ağırlayan ülkeler arasında başı sırasıyla Lübnan, Türkiye ve Ürdün çekiyor.

Ankara, Türkiye’ye gelen ve sayıları 1 milyon 800 bine yaklaşan sığınmacıların geri dönebilmeleri için Suriye içinde bir “güvenli bölge” oluşturulmasını istiyor.

Birleşmiş Milletler Suriye’de üç yıldan uzun süredir devam eden iç savaştan yurtdışına kaçan kayıtlı sığınmacı sayısının 3 milyonu, ülke içinde yerinden olan sığınmacıların ise 6.5 milyonu geçtiğini duyurdu.

ABD öncülüğündeki koalisyon IŞİD’in Suriye ve Irak’ta, özellikle petrol bölgelerine doğru ilerleyişi ve Suriye’nin kuzeyindeki Kürt kasabası Kobani’ye (Aynul Arap) saldırmasının ardından örgüte karşı hava saldırıları düzenlemeye başladı.

Al Jazeera ve AFP 

Bu haberler de ilginizi çekebilir