• DOLAR 32.291
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2456.209
  • ...
Türkiye'deki Filistinliler bürokrasiyi aşamıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Siyonist İsrail'in, Filistin’de yaşattığı vahşet ve soykırımlar sonucu dünyanın dört bir yanına mülteci olarak dağılan milyonlarca Filistinli, gittikleri ülkelerde de türlü türlü sorun, sıkıntı ve zorluklarla karşılaşıyor. İsrail vahşetine karşı Filistin’in en büyük destekçisi konumundaki Türkiye’de bulunan Filistinlilerin durumları genel anlamda iyi. Hükümetin Filistin’e yönelik özel politikasının yanı sıra Müslüman halkın da bağrına bastığı Filistinlilerin en önemli sorunu ise, Türkiye bürokrasisinin çıkardığı engeller. Türkiye’de yaşayan Filistinliler kendilerine yönelik ilgi ve yardıma müteşekkir olduklarını belirtiyorlar. Ancak bürokraside karşılaştıkları zorluklar karşısında acaba ‘İsrail'in bürokrasi içerisindeki adamları mı işimizi engelliyor?’ diyecek derecede çifte standart uygulamalara maruz kalıyorlar.

Suriye’de savaşın başladığı günlerde Türkiye’ye gelerek yerleşmeye çalışan Filistinli bir ailenin reisi olan S.A. yaşadıkları sorunları anlattı. İsminin yazılmasını istemeyen S.A., Türkiye halkının ve hükümetinin, Filistinlilere yönelik çok yardımsever ve sıcak ilişkilere sahip olduğunu ancak bürokraside karşılaştıkları engellere anlam veremediklerini anlattı.

“Çok zorluklar çekiyoruz”
Suriye’de baş gösteren savaşla birlikte Türkiye’ye gelen Filistinlilerin büyük zorluklarla karşılaştığını belirten S.A. “Bizler şu anda, burada çok zorluklar çekiyoruz. Çünkü Suriye’den buraya geldiğimiz için halk bizi tanımıyor. İkamet alamıyoruz ve her türlü haktan mahrum kalıyoruz. Bu söylediğimiz şeyler bilinen şeyler. Filistin’den Suriye’ye göç ettikten sonra Suriye’de devam eden savaş sonrası buraya gelip yerleşen çok sayıda Filistinli var. Bunların çok sıkıntıları var. Yine medyadan gördüğümüz kadarıyla Libya yakınlarında bir tekne battı ve orada yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Son bir ay içerisinde 2 bin kişinin öldüğü söyleniyor ve bunların çoğu Filistinliydi.” diye konuştu.

"MGK’da Filistinlilere destek bildirisi çıkıyor ama ben bir ikamet alamıyorum"
İstanbul’da bulunan Filistin diasporasının türlü türlü sıkıntılar yaşadığına dikkati çeken S.A., çelişkiler için şöyle konuştu: “Düşünebiliyor musunuz, Milli Güvenlik Kurulu’nda Filistinlilere destek bildirisi çıkıyor. Ama ben bir ikamet almaya kalktığım zaman çok büyük sıkıntılar çekiyorum. Bizlere çok zorluk çıkarıyorlar.”  Filistinli S.A bizzat yaşadığı sorunlar için, “Ben bir yıllık ikamet almak için 2 aydır uğraşıyorum. Yetkililere ikamet işlemleri sürecimi sorduğumda da kimse bana bilgi vermiyor. İster istemez aklıma şu geliyor: Acaba İsrail’in bürokrasi içerisindeki adamları mı bunu engelliyor? İsrail’in, ‘Mademki bizler devlet politikasını engelleyemiyoruz, bürokraside bunlara büyük zorluklar çıkaralım’ düşüncesi aklımıza geliyor. Benim aklıma bu düşünceden başka bir şey gelmiyor. Nasıl oluyor da bürokraside bu kadar sorun çıkarabiliyorlar anlam veremiyorum. Oysa diğer taraftan Milli Güvenlik Kurulu’nda Filistin’e destek bildirileri çıkarılıyor. Şimdi ben kuruldan çıkan bildiriye mi inanayım? Yoksa bürokraside yaşadığım sıkıntılara mı?” diyerek sıkıntılarının bir an önce halledilmesi için konu ile ilgili yetkilileri duyarlı olmaya çağırdı.

Bürokrasi yeni bir hayat kurmama engel!
Daha önce Türkiye’ye gelen Filistinlilerin durumlarının sonradan Suriye’den gelen Filistinlilerin durumlarından biraz daha iyi olduğunu belirten Filistinli S.A. “Yani eskiden buraya gelenlerin en azından bazıları ikamet alabilmiş ama Suriye’den gelenler maalesef bunu da alamıyor. Yaşadığımız sorunların kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor. Halkın bunu bilmesi gerekir. Yaşatılan zorlukların bir an önce son bulması için katı uygulamaların derhal durdurulması gerekiyor. Ben mesela 2 yıllık ikamet istedim, bana bir yıllık verdiler. Bunu alana kadar da 2 ay bekledim. Bunu almak için yine aynı sorunları çekeceğim. Bizim Türkiye’de çektiğimiz sıkıntılar çok değil. Daha ziyade bürokrasideki engeller ve zorluklar bizi üzüyor ve yoruyor.” diye konuştu.

Siyonist İsrail’in Filistin’de yaşattığı vahşet ve soykırımlar sonucu milyonlarcasının dünyanın dört bir yanına mülteci olarak dağıldığı Filistinliler uygun gördükleri ülkelerde kalabilme mücadelesi veriyor. Kendisinin de Türkiye’ye yerleşmek istediğini söyleyen Filistinli S.A. da, Türkiye’de yeni bir hayat kurmak istediğini ancak her türlü zorluk ve sıkıntının kendilerine yaşatıldığını dile getirdi.   (Mehmet Özcan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir