• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Risale-i Nur devletleştirilmeyecek, topluma kazandırılacak"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK- Kültür Bakanlığı, son günlerde çeşitli basın organlarında  ‘Risale-i Nur devletleştirilecek’ türünden  çıkan haberle ilgili bir basın açıklaması yayınlayarak, “Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.” denildi.

Basın açıklamasında özetle şu ifadelere yer verildi:

“Risale-i Nur Külliyatı’nın basımıyla ilgili çeşitli basın-yayın organlarında kamuoyunu yanıltan gerçek dışı haberler yapılmaktadır. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Yeni düzenlemede yer alan en önemli husus ise kamuya mal edilen eserlerin topluma ulaşması sağlanacak şekilde yayınlanmasının zorunlu hale getirilmiş olmasıdır. Bu itibarla söz konusu düzenleme ile bazı yayın organlarınca iddia edildiğinin aksine, eserler devletleştirilmeyecek, bilakis bu eserlerin topluma kazandırılarak gelecek nesillere aktarılması ve yaşatılması güvence altına alınmış olacaktır.

Diğer taraftan Merhum Said Nursi’nin eser sahibi olduğu Risale- i Nur Külliyatı’nın  hak sahiplerinden izin alınmaksızın yayımlandığı ve bu eserler üzerinde tahrifat yapıldığına ilişkin Bakanlığımıza çok sayıda yazılı şikayet ve başvuruda bulunulmuştur. Bakanlığımıza iletilen şikayetler üzerine yapılan incelemede; söz konusu eserlere ilişkin daha önce yapılan bandrol başvurularında, eserlerin koruma dışı (70 yıllık koruma süresi dolmuş) eser olarak beyan edildiği ve bu sebeple yayınevlerince mirasçılarının iznini gösterir sözleşmeler ibraz edilmeksizin bandrol temin edildiği tespit edilmiştir.

Diğer taraftan 5846 sayılı Kanun’un 47’nci maddesinde yapılacak değişiklik ile muris Merhum Said Nursi’nin eserlerinin de gerekli görülmesi halinde Bakanlar Kurulu Kararı ile kamuya mal edilmesi, böylece eserlerde gerçekleştirilen tahrifatların önüne geçilerek eserlerin aslına uygun olarak, toplumun tüm kesimlerine ulaştırılması mümkün bulunmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir