• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Yozlaşan Tesettürde Annenin Rolü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Reyhan Çelebi / Nisanur Dergisi
 
Tesettür, Allah Subhanehu ve Teâlâ’nın kadın ve erkek tüm mü’min kullarına emridir. Bu insanlık için gereklidir. Zira insanoğlundan başka varlıkların tesettüre bürünmesi istenmediği gibi, bu emre uyulmadığında ise herhangi bir ceza da söz konusu değildir. Lakin vahyin inmesiyle beraber gelen tesettür emri, zamanla ve bilhassa çağımızda olması gerektiğinden çok daha farklı mecralara çekilmiştir.

Allah Teâlâ’nın emrinin aksine bir hal alan günümüz tesettürüne baktığımızda bazılarının uyanıklığını, bazılarımızın da ne kadar yanıldığını görmek mümkün. Tesettürü Allah’ın emri olmaktan çıkarıp, modanın ürünü haline getirenlerin uyanıklığı, modayı takip ederek içine düştüğümüz yanılgılar…

Kısa bir süre önce yaşları 6 ila 15 arasında değişen bazı kız çocuklarının pikniklerine davetli olarak katıldım. Henüz çok şeyin farkında olmadıklarını, hayatı tozpembe gördüklerini her hal ve hareketlerinden anlamak mümkündü. Kendilerine sorsaydınız hepsi de ‘kapalıyım’ diyecekti; ama başları kapatmanın kapanmak olmadığını izah etmekte zorlanırdınız. Bu kızlarımızın tesettür bilincinden yoksun büyüyor olmalarında bir parça ailenin rolü varsa da toplum olarak hepimiz yeterince suçluyuz sanırım.

Tesettür konusunun tam manasıyla yaşanmaması ve bu konuda özen gösterilmemesi bu tabloyla bizi karşı karşıya bırakmaktadır. Tesettürü sadece “başı kapatmak” olarak algılarsak ve bu konuda yaşantımızla böyle bir mesaj veriyorsak tesettürün şu an yozlaşmasında emeğimiz(!) var demektir.

Mesela bir anne, kız çocuğu küçük diye vücudunu açmakta sakınca görmüyor. Bebeklik döneminde vücudun yarısını dışarıda bırakarak giydirdiğimiz kız çocuklarımızın, çocukluk –ki bu çocukluk dönemi ergenlik dönemine kadar sürmektedir- döneminde de aynı serbestlik içerisinde yaşamalarına müsamaha gösteriyoruz. Kız çocuklarına giydirilen elbiselerin açıklık adına serbestçe olması ileride kız çocuklarına tesettür bilinci vermenin zorlaşması anlamına gelir. Hatta bazıları için imkânsız olmaktadır. Kendisiyle yozlaşan tesettürü konuştuğum bir abla, kendi kızına sözüm ona (zamanın ince belli süslü dış kıyafeti) başörtü taktırmasını büyük bir başarı olarak gördüğünü, söylediğinde hiç de şaşırmadığımı itiraf etmeliyim. İşte tam da bu konuda ebeveynlerin şikâyetlerini haklı bulmamakla beraber, kız çocuklarının bilincine yerleşen ve yozlaştırılmış bir tesettür konusunda ne kadar da rol sahibi olduklarını söylemekle de haksız olmadığımı eklemek isterim.

Tesettürün yozlaşması bazı kız çocuklarımız için farklı bir afet olmuş durumda. Şöyle ki, anne uzun uğraşlar (geç atılan adımlar sonucu) sonunda kızını, tesettüre razı edebilir belki ama bu defa da başka bir tehlike kızın karşısına çıkmaktadır. O da...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir