• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.474
  • ...
`Talasemi hastalığı önlenebilir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar, “8 Mayıs Dünya Talasemi Günü” münasebetiyle yazılı basın açıklaması yaptı. 

Taleseminin (Akdeniz Anemisi) dünyada ve ülkede en sık görülen ailesel geçişi olan kalıtsal kan hastalığı olarak adlandırıldığını belirten Acar, “Türkiye’deki toplam hasta sayısı ise 4 bin 500 civarında olup, her yıl 300 veya 400 talasemili hasta çocuk doğmaktadır. Talasemi taşıyıcılarının büyük çoğunluğu bu hastalığı taşıdıklarını bilmezler. Talasemi taşıyıcılığı ebeveynlerden çocuklara geçebilir, kalıtsaldır ve yaşam boyu da devam eder. Özel kan testi yaptırılması gereklidir. Talaseminin en sık görüldüğü 41 ilden biri olan ilimizde de evlilik öncesi talasemi testi uygulaması yapılmaktadır. Bu test ile amaç, evlenmeyi engellemek değil, taşıyıcıları saptayıp hasta çocuklar doğmasını önlemektir.”bilgilendirmesinde bulundu.

Talaseminin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Acar, “1993 yılından beri her 8 Mayıs’ta “Dünya Talasemi Günü” olarak kutlanmaktadır. Akdeniz anemisi önlenebilen kalıtımsal bir hastalıktır. Evlilik öncesi test yaptırarak Talasemi Hastalığı önlenebilir.” Şeklinde konuştu. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir