• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
Yaptırımlar Sonrası Putin Karşı Atağa Kalktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Devlet Başkanı Vladimir Putin`in onayladığı yasa ile Rusya, Batı dünyasının mali yaptırımlarına karşı yeni koz elde etmeyi amaçlıyor. Rusya`da 120 milyon civarında banka ve kredi kartı bulunuyor. 750 milyar dolarlık işlemin gerçekleştiği kredi kartı pazarının yüzde 85`ini ise Amerikab şirketi Mastercard kontrol ediyor.

Putin, kendi ulusal ödeme sistemini 6 ayda hayata geçirecek, 2 yıl içinde ise 100 milyon banka ve kredi kartı dağıtacak.

Böylece Amerikan üstünlüğüne son vermeyi amaçlıyor. Yeni yasa ayrıca, yabancı ödeme sistemlerinin Rusya`daki cirosunun yüzde 25`ini Rusya Merkez Bankasına yatırma zorunluluğu getiriyor.

POLİTİKASI MİLLİ

`Ulusal ödeme sistemi` hakkında kanun küresel finansal sistemde savaşın kızışacağının en önemli göstergesi olarak yorumlanıyor. Uzmanlar, Rusya`nın enerji kaynakları sayesinde önemli bir avantaja sahip olduğunu belirtiyor.

Rusya, gaz ve petrol alım satımında, diğer ülkelere kendi ulusal ödeme sistemini kullanma zorunluluğu getirebilir.

KART PAZARINDA DEVRİM

MasterCard Finans Başkanı Martina Hund-Majean, Financial Times`da yer alan açıklamalarında, yeni düzenlemenin getireceği riskleri düşündüklerini belirterek, `Yaptırımlar ciromuzu olumsuz etkileyecektir` dedi.

Visa şirketi ise, Rusya hükümetiyle ulusal ödeme kartları sistemi konularında birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Visa`dan yapılan yazılı açıklamada, `Değişikliklerin önemini anlıyoruz. Kanunun bazı hükümleri, bugüne kadar görülmemiş nitelikte ve Rusya`nın ödeme piyasasını, özellikle de kart sahiplerini, finansal kurumları ve ticari-hizmet işletmelerini ciddi bir şekilde etkileyecek` denildi.

HİSSELERİ GERİLEDİ
Finansal piyasalardaki Rusya hamlesinin oluşturduğu şokla, son iki ayda Visa`nın hisseleri 235 dolardan, 207 dolara düştü. Mastercard hisseleri de benzer şekilde, 80 dolar seviyesinden 75 dolara kadar geriledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir