• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.474
  • ...
Mısır'daki idam kararları tüm yurtta protesto edildi (Yenilendi)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Mısır'da 529 kişiye verilen idam kararları birçok sivil toplum kuruluşu tarafından düzenlenen basın açıklamalarıyla tüm yurtta protesto edildi. İdam kararlarına tepki gösteren STK’lar, tüm ülkede olduğu gibi Adana, Mersin, Konya, Bitlis, Muş, Mardin ve Elazığ’da da basın açıklamaları düzenledi. Protesto eylemlerine binlerce vatandaş katıldı.

 

ADANA - Adana’da Cuma namazı çıkışı 5 Ocak meydanında toplanan vatandaşlar, Mısır’da verilen idam kararlarına tepki gösterdiler. Sivil toplum kuruluşları adına basın açıklamasını okuyan Mazlum-Der Adana Şube Başkanı Orhan Göktaş, Mısır’da Müslümanlara yönelik verilen kararların hukuki olmadığını belirterek, “bu kararlar hukuk normlarıyla asla örtüşmeyen siyasi kararlardır.” dedi.

 

Mısır’daki cuntaya destek verenlerin bu kararların ortağı olduğunu dile getiren Göktaş, “Başta ABD olmak üzere, onun şımarık çocuğu işgalci Siyonist İsrail, arap ülkeleri ve batılı ülkeler işlenen ve işlenecek cinayetlerin ortağıdır.” şeklinde konuştu.

 

Sık sık slogan atan ve tekbirler getiren grup, basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

 

MERSİN - Merkez Hastane Caddesi üzerinde bulunan Kuruçeşme’de bir araya gelen Mersinliler Mısır’da 529 kişiye verilen idam cezasına tepki göstererek, idam cezalarının biran önce kaldırılmasını istedi.

 

Vatandaşlar, ellerinde taşıdıkları, ‘Mısır Halkı Yalnız Değildir’, ‘İslami Hareket Engellenemez’, ‘Zülmün Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır’ yazılı dövizler ve sık sık attıkları, ‘Kahrolsun İsrail’, ‘Müslüman Uyuma Kardeşine Sahip Çık’, ‘Dik Dur Eğilme Müslüman Seninle’ sloganlar ile verilen idam cezalarına tepki gösterdiler.

 

Basın açıklamasını okuyan AGD Liseler Komisyonu Başkanı Abdullah Akmaz, Mısır’da 24 Mart tarihinde 20 dakika süren bir duruşmada 529 kişi hakkında verilen idam kararlarının bir insanlık suçu olduğunu vurguladı.

 

KONYA - Anadolu İnsani Yardım Derneği (AYDER) Muhammed Kutub ve Mısır ile Suriye’de şehit olan Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı. Ardından 529 idam kararını basın açıklamasıyla kınadı.

Cuma namazını müteakip Şerafettin Camii önünde Ahmet Üstün Hoca’nın kıldırdığı gıyabi cenaze namazına Konyalılardan yoğun katılım olduğu gözlendi.

 

Gıyabi cenaze namazının ardından Mısır’da yaşanan hukuk dışı idamlar basın açıklaması ile protesto edildi.

 

Mısır halkının tüm katliam, yaralama, yasa dışı baskı ve sindirmelere karşı yalnız bırakıldığını belirten Tosun, Halkı yalnız bırakmakla yetinmeyip bir de cuntaya sahip çıkan Batılı ve bazı Arap ülkelerinin tutumu cuntayı cesaretlendirdiğine vurgu yaparak, Son kararı bu açıdan darbecilere verilen siyasi kredinin sonuçları olarak yorumladı.

 

BİTLİS - Bitlis İslami Sivil Toplum Kuruluşları ortaklaşa düzenledikleri basın açıklamasında, Mısır’da cunta tarafında verilen idam kararlarına sert tepki gösterdi. Özgür Der’in öncülüğünde Tatvan da bir basın açıklaması yapıldı.

 

Basın açıklamasını okuyan eğitimci Servet Özyurt, Sisi cuntasının işlediği katliamların suç ortağı olan darbe yargısının verdiği bu utanç verici karar hakkında Müslüman Kardeşleri yalnız bırakmamak ve cunta yargısını protesto etmek için toplandıklarını söyledi.

 

“Mısır’da yapılan bu zulmü haykırmaya devam edeceğiz”

Özyurt, açıklamasında şunları söyledi: “Cinayet şebekesi cuntacıların işlediği katliamlarda şehid düşen kardeşlerimizin şahadetlerinin Âlemlerin Rabbi olan Allah katında kabul edilmesini yüceler yücesi Rabbimizden bir kez daha diliyoruz. Duruşma salonlarında bembeyaz kefenleriyle darbe karanlığına başkaldıran, şahadeti esarete tercih eden ve asla zillete boyun eğmeyeceklerini haykıran kardeşlerimizi selamlıyoruz. Kardeşlerimizin bu onurlu direnişi sayesinde zalimlerin insaf sahibi herkesin vicdanında ve dünyanın huzurunda yargılanacağına inanıyoruz. Mısırlı Müslüman kardeşlerimizin mücadelesi ile dayanışma içinde olduğumuzu, zalimlere karşı bugüne kadar ortaya koydukları direnişle iftihar ettiğimizi duyuruyoruz.”

 

MUŞ - Muş’taki Sivil Toplum Örgütleri Mısır’ın kukla rejiminin Müslüman Kardeşler Cemaatinin 529 lideri hakkında vermiş olduğu idam kararını bir basın açıklamasıyla kınadı.

 

Cuma namazından sonra Muş Belediyesi önünde saat 13.00’te yapılan basın açıklaması yoğun bir katılımla gerçekleşti. Basın açıklamasını topluluk adına Memur-Sen İl Başkanı Kuzey Vurar okudu.

 

Yapılan açıklamada Mısır’daki dikta rejiminin Müslüman kardeşler hakkındaki idam kararları şiddetle kınanırken, İslam âleminin yaşanan zulümlere seyirci kalmaması, özellikle Müslüman halkların yaşanan olaylara gereken tepkiyi vermeleri gerektiğine vurgu yapıldı.

 

ELAZIĞ - Memur-Sen Elazığ İl temsilciliği basın açıklaması yaprak Mısır’da cunta rejiminin kararını lanetledi.

 

Mısır’ı yangın yerine döndüren, çocuk, kadın, yaşlı demeden insanı hedef alan vahşet uygulamalarını rutinleştiren Sisi darbesini eleştiren Ergen”, sadece Mısırı ve Mısırlı kardeşlerimizi değil bütün İslam coğrafyasını ve Müslüman toplumları cezalandırmanın yeni miladı olarak kurgulanmıştır. “dedi

 

KOVANCILAR - Memur Sen ve İHH Kovancılar temsilciliği tarafından düzenlenen basın açıklamasına katılan Kovancılar halkı, Mısır’da verilen 529 idam kararını protesto etti. Mısır’daki darbecileri lanetleyen dövizleri ellerinde taşıyan vatandaşlar ‘Kahrolsun sisi, seninleyiz Mursi’ diyerek cunta güçlerini lanetledi.

 

Basın açıklamasını okuyan İHH Kovancılar Temsilcisi Fahrettin Parlak, Mısırda darbe mahkemesi 3 Temmuz askeri darbesinin ardından sözde hukuki bir karara imza atarak 529 darbe karşıtı eylemci için idam cezasına hükmetti. Bu kararın gerekçesine göre söz konusu kişiler “şiddet ve terör” suçlamasıyla bu cezayı hak ettiler. İnsanlığa ve hukuka aykırı bu kararıkınıyor, 529 Mısırlı mazlum kardeşimizin sesine ses katabilmek için bugün burada bulunuyoruz dedi. Parlak sözlerine şöyle devam etti: Eğer adaletsizlik karşısında tarafsız kalıyorsanız zalimin tarafını seçmişsiniz demektir. Ey Müslüman sen uyursan 529 kardeşin idam edilir. Ey Mısır ne firavunların eksiliyor nede zindanlarında Yusufların” dedi.

 

MARDİN - Midyat’ta Cevat Paşa Cami önünde bulunan Barış Meydanı'nda bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ortak basın açıklamasıyla Mısır'da 529 kişi için verilen idam kararına tepki göstererek basın açıklamasında bulundular. Grup adına basın açıklamasını Eğitim Bir Sen Midyat Temsilci Abdulkadir Altay okudu.

 

Abdulkadir Altay, “Buraya 529 kardeşimiz hakkında verilen idam kararını protesto etmek ve kararın uygulanmaması için toplandık. Bizler Dünyanın değişik yerlerindeki mazlum kardeşlerimize çeşitli şekillerde destek olabiliriz. Yardım kampanyalarına katılarak maddi destek verebiliriz. Gece namazlarında secdelerde kardeşlerimize dua edebiliriz. Sosyal medyayı kullanarak tepkilerimizi ortaya koyabiliriz.’’ Dedi. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir