• DOLAR 32.198
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2455.311
  • ...
DÜ Hastanelerinde varis kapama yöntemi uygulandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Hastaneleri, Türkiye’de ve  Dünyada ilk defa Varis Kapama yöntemini Kalp Hastanesinin kalp damar cerrahisi kliniğinde başarıyla gerçekleştirdi.

 

DÜ. Kalp Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi AD Başkanı Binali Mavitaş yapılan çalışmalar hakkında şunları belirtti: “ 2013 yılı içerisinde aylık ortalama 60 vaka ile Türkiye’de en çok açık kalp ameliyatı yapılan Üniversitesi Hastanelerinden biri olma özelliğinin yanı sıra, bölge halkının tüm kalp damar hastalıklarının tedavilerine kolaylıkla ulaşmayı sağlamaktayız. Bu başarılı çalışmalarla geçmiş yıllarda bölgeden başka illere olan hasta göçü durmuş tersine hasta göçü başlamıştır.”

 

Uzm. Dr. Oğuz Karahan ise, Varisin toplar damarların duvarlarının zayıflamasına bağlı olarak bu duvarların kalıcı biçimde genişlemesi olduğunu ve en sık bacaklarda görülen varisin, erişkinlerde yüzde 15 oranında olduğunu belirtti. Karahan, varisin kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğünü belirterek “Varis Kapama sistemi ile artık birçok Varis hastası ameliyatsız tedavi imkanı bulacaktır.” diye konuştu

 

Türkiye’de ilklere imza atan klinik olduklarını ifade eden Karahan, “Varis Kapama sisteminin bir buçuk yıllık bir çalışma neticesinde tüm ARGE aşamaları Türkiye de tamamlanarak patenti alınmıştır. Varis Kapama sistemini Dünyada ve Türkiye de ilk olarak kliniğimizde uygulayarak bir ilke daha imza atmış olduk.” şeklinde konuştu.

 

Varislere ameliyatsız çözüm

İlk kez resmi olarak kliniklerinde uygulanan bu yöntemin lokal anestezi sonrası, iğne yardımı ile genişlemiş olan damarın bulunması ve içine yapıştırıcı madde sıkılmasıyla varisli damarın kapatılmasını sağlandığını ifade eden Karahan, “Daha önce benzer yöntemler ancak kılcal damarlarda uygulanmaktayken,  1 santimetrelik bir bölgeyi lokal anestezi ile uyuşturarak çapı genişlemiş ana varis damarına direk uygulayarak ameliyatsız kolay bir çözüm sunmaktayız.” dedi.

 

Benzer bir yöntem olan lazer ve radyofrekans ile varis tedavisinde bacağın boydan boya  iğnelerle uyuşturularak müdahalesine imkan tanındığını bunun da çok zahmetli bir yöntem olduğunu ifade eden Karahan: “Kalp Damar Cerrahisi bölgenin merkez hastanesi konumunda olduğunu, Dünyada ve Türkiye’deki gelişmeleri takip ederek hem akademik hem de tıbbi hizmetlerin en iyi şekilde bölge insanına sunuyoruz.” diye kaydetti.(Yakup Moğulgani - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir