• DOLAR 32.382
  • EURO 34.611
  • ALTIN 2379.031
  • ...
Kayseri`de  `Şehadet Gecesi`ne Yoğun İlgi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAYSERİ - Kayseri Umut- Der, şehadet ayı münasebetiyle ‘Şehadet Gecesi’ etkinliği düzenledi. Eskişehir Bağları Semti Danişment Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen programa İlahiyatçı Yazar Mehmet Göktaş ve Molla Celal Bozdaş konuşmacı olarak katıldı.

 Yoğun bir katılımın olduğu program, Kuran’ı Kerim tilaveti ile başladı. Grup Kervan ve Grup İhya’nın seslendirdiği şehadet ezgileri ile devam etti.

 Etkinlikte ilk söz alan Molla Celal Bozdaş, şehitliğin tanımı ve önemine binaen bir konuşma yaptı.

 Şehitliğin Allah yolunda öldürülmek olduğunu ifade eden Bozdaş, “Şehitlik Allah’a verdiği sözü yerine getirmektir. Şehitlik yarın Allah’ın meleklerine karşı övünmektir. Şehitlik kişinin Allah’ın dini için en mükemmel, en sevdiği, en güzel canını feda etmesidir. Allah Resulü tekrar tekrar bu ölmeyi rabbinden dilemiştir. Yani şehit olmayı istemiştir. Sefil ölüm; kişinin hayatında Allah yolunda mücadele, çalışma, zalimlere karşı direnme yoksa, sadece kendi hayatını düşünüyorsa bunun sonunda gelen ölüme sefil ölüm denir. Şerefli ölüm ise kişi zalime karşı direniyorsa, mazlumun hakkını savunuyorsa, insanları kulların kulluğundan kurtarıp Allah’a kul etmeye gayret ediyorsa ve bunun neticesinde ölüm geliyorsa bu şerefli ölümdür.”dedi.

 İki şehadet örneği: Hanzala ve Abdullah

Şehit sahabelerden örnekler de veren Bozdaş, “Hanzala’yı biliriz, Allah Resulü insanları sabah erkenden cihada çağırıyor. Hanzala daha yeni evlidir ve yıkanmaya fırsat bulamıyor ve savaş meydanına koşuyor savaşıyor ve nihayet istediğini elde ediyor şehit düşüyor. Bundan dolayı Hz. Hanzala melekler tarafında yıkanılıp El-gasi lakabını alıyor.

Diğer bir şehit ise Hz Abdullah’tır. Dikkat ediniz! İnsanlar dua ederken ömrünün uzun olmasını, sağlıklı sıhhatli olması için dua ederler fakat Hz Abdullah diyor ki: ‘Allah’ım savaşta ben kâfirlerle karşılaşayım, kâfirlerle savaşayım, savaş esnasında öldürüleyim. Benim karnım yarılsın, ciğerim çıkarılsın, benim kulakları ve burnum kesilsin. Yarın mahşer gününde Allah bana sorduğunda neden başına bunlar geldi? Ben de: ‘Rabbim senin rızanı kazanmak için. ‘ diyor, ifadeleriyle örnek şehit sahabelerden bahsetti.

 Müslümanlara cihadı unutturdular

Gecede konuşan İlahiyatçı Yazar Mehmet Göktaş Hoca, Müslümanlara cihadın unutturulmak istendiğini kaydederek, “Cihadı unutturmak için neler yaptılar neler. Dediler ki: ‘İslam da önemli olan kalp ile dil ile ikrar etmektir, tebliğ etmektir.’ Hâlbuki Allah’u Teâlâ Kuran’da çokça cihadı anlatıyor, çünkü cihada önem veriyor, biz de buna önem vereceğiz. Özellikle Tevbe, Bakara, Ali İmran v.s sureler, baştan sona cihatla dolu. Bugün Müslümanlar bunu geçiştiriyor. Allah’u Teâlâ bunu istemiyor, bu O’nu gazaba getirir, bu yüzden cihadı gündemimize almalıyız. Cihadı iyi anlamamız için de peygamberleri iyi tanımamız gerekiyor.’’ Şeklinde konuştu.

 “Müslümanların birbirini öldürmesine tahammül edemiyoruz”

Müslümanların birbiriyle çatışma içerisinde olmasını eleştiren Göktaş Hoca, “Bazıları bağlıyor beline bombayı gidiyor Allah’ın evi olan camiye kendisi gibi namaz kılan, oruç tutan, sakallı, Allah diye secde eden insanları havaya uçuruyor ve zannediyor ki cennete gireceğim. Burada bir acayiplik var ve bu bizi çok derinden etkiliyor. Özellikle bugün Irak, Bangladeş, Suriye, Mısır, Pakistan ve Afganistan’da bunlar oluyor ve biz buna tahammül edemiyoruz. Böyle bir şey yok bu yanlıştır. Müslümanların derhal bu konuda uyanmaları ve bilinçlenmeleri gerekiyor.”dedi.

 Gece şehadet ile ilgili seslendirilen ezgilerle devam etti. Bol bol tekbir getirilirken katılımcılar duygu dolu anlar yaşadı. Program şiir dinletisi ve ardından Molla Celal Bozdaş’ın yaptığı dua ile son buldu. (Necmi Durmazer-İLKHA )

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir