• DOLAR 32.179
  • EURO 34.976
  • ALTIN 2509.64
  • ...
Haiti Geçiş Konseyi yeni başbakanını seçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haiti'nin yeni kurulan geçiş konseyi, eski Spor Bakanı Fritz Bélizaire'i ülkenin başbakanı olarak seçti.

Bélizaire, mevcut geçici başbakan olan eski ekonomi ve maliye bakanı Michel Patrick Boisvert'in yerini aldı.

Bélizaire'in, konseyin oy kullanan 7 üyesinden 4 üyesinin desteğini aldığı belirtildi.

AP'ye göre Bélizaire çok az tanınıyor ve hatta konseyin bazı üyeleri bile onun hakkında pek bir bilgi sahibi değil.

Öte yandan bugün Port-au-Prince'in Ulusal Saray civarı da dahil olmak üzere çeşitli mahallelerinde ağır silah sesleri duyulduğu bildirildi, ancak bunun yeni bir başbakanın beklenmedik duyurusuna yanıt olup olmadığı henüz belli değil.

Bir ay içinde 90 binden fazla insan başkentten kaçtı ve son yıllarda silahlı kişilerin rakip bölgelerdeki toplulukları yerle bir etmesi nedeniyle toplamda 360 binden fazla insan evsiz kaldı.

Haiti'deki güvenlik ve insani durum, Başkan Jovenel Moïse'nin 2021'de öldürülmesi ve depremin ardından kötüleşti ve çeteler bunun ardından ülkenin başkenti Port-au-Prince'in yüzde 80'inden fazlasını kontrol etmeye başladı.

1 Mart'ta 1000 polis memurundan oluşan bir Kenya barışı koruma birliğinin suçla mücadele için Haiti'ye gönderilmesine ilişkin bir anlaşma imzalandı. Daha sonra, suç gruplarının Başbakan Ariel Henry liderliğindeki Haiti hükümetini ortadan kaldırmaya yönelik planları öğrenildi. 11 Mart'ta Henri, başkanlık geçiş konseyi kurulduktan sonra hükümetinin istifa edeceğini duyurmuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir