• DOLAR 32.261
  • EURO 34.852
  • ALTIN 2391.776
  • ...
Ulus devlet kendinden olmayan karşıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi Dünya Anadil günü nedeniyle bir yürüyüş düzenledi. Diyarbakır Koşuyolu Parkı’nda başlayan yürüyüş, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen basın açıklamasıyla sona erdi.

 

Kürtçe ve Türkçe okunan açıklamada, kapitalist modernitenin ürettiği ulus devlet mantığının, ulus devletlere bağlı olarak yaşayan farklı toplumların kimliklerine, inançlarına, dillerine uygulanan asimilasyon politikaları sonucunda ya farklı toplumları yok ettikleri ya da kendilerine benzetmek için baskı uyguladığı belirtildi.

 

Açıklamayı Türkçe okuyan, Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi Yürütme Kurulu üyesi Özlem Kaçar, “Türkiye'de uygulanan kimlik politikaları politik, siyasi ve ekonomik güç ilişkilerinin bir sonucu olarak belirlenmiş günümüze kadar da etkisini sürdürmüştür. Ulus Devlet mantığı kendisi dışındaki bütün her şey reddetmekte ve çatışmalı bir toplumsal yapının oluşmasına neden olmaktadır. Tüm bu olumsuz geçmiş; ancak demokratik ulus mantığının yerleştirilmesiyle çözüle bilinir. UNESCO'nun 1999 yılı uyarısında dünyada 2473 dil, ülkemizde ise 18 dil kaybolmayla karşı karşıyadır. Bu dillerden biri de Kürtçenin lehçelerinden biri olan Kurmanci (dımılki) lehçesidir.” dedi.

 

Açıklamanın ardından program sona erdi. (M. Sait Adiyaman/Ali Gültekin-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir