• DOLAR 32.534
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2438.668
  • ...
Allah’ın Aslanı Hz. Hamza (RA) - 3
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İbrahim Dağılma / İnzar Dergisi
 
Bedir yenilgisi, müşriklerin yüreklerinin tam üstüne bir acı ve ağırlık olarak çökmüştü. İntikam arzusu gırtlaklarına kadar varmış onları sıkıyordu, yakınlarını kaybeden kimi müşrik kadınların onların erkekliklerine laf etmesi ve bu konuda Ebu Süfyan`ın karısı Hint`in tahrikleri Müslümanlara karşı kısa zamanda bir ordunun toplanmasını sağladı.

Kureyşliler yeniden savaş için hazırlığa başladılar. Bir yıl önceki kervanın gelirini savaş için harcamaya karar verdiler. Savaş için değişik müşrik kabilelerden yardım isteyerek büyük bir kuvvet oluşturdular.

Cübeyr b. Mut`im`in Vahşi adında Habeşli bir kölesi vardı. Bu köle harbe (Habeşlilere özgü bir mızrak) atmakta oldukça maharetli idi. Hz. Hamza, Cübeyr b. Mut`im`in amcası Tuayma b. Adiyy`i Bedir Savaşında öldürmüştü. Cübeyr, amcasının acısını unutmamıştı. Kölesi Vahşi ile konuştu. Hz. Hamza`yı öldürmesi şartıyla kendisini serbest bırakacağını bildirdi...

Gelelim İslam saflarına, mümin cepheye... Peygamberimiz aleyhisselatu vesselam, Medine`nin içinde kalmayı, savunma savaşı yapmayı düşünüyordu. Bedir Savaşı`na katılmayanlar düşmanla yüz yüze gelmek, Medine dışında savaşmak istiyorlardı. Peygamberimiz, Ashabın bu ısrarlı tavrı karşısında Medine dışında savaşılmasına karar verdi.

Hz. Hamza da Medine dışında savaşılmasına taraftardı. Hatta Peygamberimize:

- Sana, kitabı indirmiş olan Allah`a yemin ederim ki, bu kılıcımla Medine dışında Kureyş müşrikleriyle çarpışmadıkça yemek yemeyeceğim, demişti.

Hz. Hamza, Cuma günü oruçlu idi. Cumartesi müşriklerle karşılaştığı zaman da oruçlu bulunuyordu.

Peygamberimiz, Uhud sabahı buyurdu ki:

- Rüyada, meleklerin, Hamza`yı yıkadıklarını gördüm.

Uhud dağı eteğine varıldı, orduya savaş düzeni verildi. Peygamber Efendimiz, Uhud harbinde; Hz. Hamza’yı en önde zırhsız süvarilerin başında çarpışmakla vazifelendirdi.

Hz. Hamza, iki elinde de kılıç olduğu hâlde:

"Ben Allah`ın Aslanıyım" diyerek düşmanı önüne katmış, öldüre öldüre ilerliyordu.

Hamza cihad meydanında, aşk arenasında coşmuş, müşriklerin üzerine azap rüzgârı olmuştu. O gün Hamza hangi müşrike dokunduysa kurtuluşu olmadı.

Safvân bin Ümeyye, etrafındakilere, “Hamza nerededir? Bana gösteriniz!” diyor, savaş meydanını araştırıyordu. Bir ara gözleri, iki kılıç ile...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir