• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
El-Ğâfir, El-Ğaffâr, El-Ğâfur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Nevin Yapıcıoğlu / Nisanur Dergisi
 
Bismillahirrahmanirrahim.

“Haber ver kullarıma. Şüphesiz ben Ğâfur’um, Rahim’im.”
(Hicr / 49)

Kur’an-ı Kerim’de geçen bu üç isim, sözlük manası “kir ve benzeri pisliklerden korumak için elbiseyi örtmek, bir koruyucu kılıfa sokmak, boyamak” manalarına gelen ğa-fe-re kökünden türemiştir. Savaşlarda başı korumak için giyilen “miğfer”in kelime manasında “koruma için örtme” manası vardır.

El-Ğâfir (CC)

Kullarının günahlarını bağışlayan manasındaki Ğâfir ismi Kur’an-ı Kerim’de sadece Mümin Suresi’nde geçer. Müfessirler bu ismi “günahkârların günahını örten, bağışlayan, yok eden, hem bu dünyada hem de ahirette günahların olası her türlü kötü sonucundan koruyan, insanların arasında rezil etmeyendir” diye açıklamışlardır. Kötü ve yüz kızartıcı sözleri ve işleri örten Ğâfir bu dünyada mümini cezalandırmayıp mahcubiyetten koruduğu gibi ahirette de örtüp bağışlayandır. Çünkü O mağfiret sahibidir; iyilik yapan, çirkini örten, sabırla, hilmle, ihsan ve bağışla muamele edendir.

Kurtubi, örtmenin iki şekilde olduğunu; birinin “hakkından vazgeçip, günahları bağışlamak” diğerinin ise “fenalıkların üzerini örtüp başkalarının onları görmesine mani olmak” anlamına geldiğini söylemiştir. Bu konuya işaret eden bir hadiste şöyle buyurulur;

“Allah kıyamet gününde mümin kuluna yaklaşır, şefkatiyle örterek insanlardan gizler. ‘Şu, şu günahını biliyor musun?’ der. Kul; ‘Evet Rabbim biliyorum’ der. Allah tekrar ‘Şu, şu günahını da biliyor musun?’ der; o kul ‘evet Rabbim’ der. Böylece o insan bütün günahlarını ikrar eder. Artık ben kurtulamam diye düşünmeye başlayınca, Allah ‘Ben senin o bütün günahlarını dünyada örttüm işte bugün de onları mağfiret edeceğim’ der.”

El-Ğaffâr (CC)

Ğaffâr, Ğâfir ism-i şerifi ile aynı kökten gelip...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir