• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
SON DAKİKA
ŞİMDİ İTİKAF ZAMANI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber Merkezi - doğruhaber

Mübarek Ramazan ayının son günlerine yaklaştığımız şu günlerde yine Ramazan ibadetlerinden olan itikâf için de tüm hazırlıklar yapıldı. Kimi illerde itikâf için belirli camiler tahsis edilirken kimi illerde ise talebe göre itikâf uygulaması yapılıyor. Peki, itikâfın önemi nedir, nasıl yapılır, nerelerde itikâfa girilir? Van Müftüsü Nimetullah Arvas Hoca merak edilen bu sorulara cevap verdi:

İTİKAF FARZ-I KİFÂYEDİR

İtikâf nedir ve ne zaman yapılır?

İtikâf, Ramazan’ı Şerif’in son 10 gününü, mescitte, mescidin bir bölümünde veya mescit hükmünde olan bir yerde, ibadet ve taatin dışında ihtiyacı olan yeme içme abdestin dışında tamamen kendisini diğer dünyalık meşgalelerden uzak tutmaktır. Kur’an-ı Kerim’de itikâfa dair ayetler vardır. 

İTİKÂF’TA NELER YAPILIR?

İtikâfta öncelikle farz ibadetler yapılır. Kur’an-ı Kerim bolca okunup, tembihat ve tefekkür ile meşgul olunur. Aslında Müslümanın hayatında itikâf çok önemlidir. Hatta itikâfa girmek bir belde üzerine vaciptir. Bir beldede eğer itikâfa giren yok ise o beldenin bütün halkı bundan mesul olur. İtikâf dünya ile bağlantıyı kesmek, daha doğrusu dünyevi işlere önem vermemektir. Allah ile kul arasında manevi hava oluşturmak. Nefsini ıslah etmek, tefekkür etmek, kalbin temizlenmesi, Kuran’ın bol okunması, ibadette bulunması insanın manevi dünyasında inkılâpların meydana getirmesine neden olur.’’

MÜFTÜLÜKLER NELER YAPIYOR

VAN: Van Müftüsü Nimetullah Arvas, halkı itikâf için teşvik ettiklerini belirterek, itikâf için Hüsrevpaşa Camisi’nin belirlendiğini söyledi. Arvas, “Halkımız hangi camide itikâfa çekilmek istiyorlarsa müftülük olarak yardımcı olmaya çalışacağız. Bu kapsamda itikâf için en rahat yer bize göre Hüsrevpaşa Camisi’dir. Sebebi ise oranın manevi bir atmosfere sahip olmasıdır” dedi.

BATMAN: Müminler bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni ihya etmek için itikâfa girmeye hazırlanırken Ramazan aynın son on gününde Batman’da bütün camilerde itikâfa girilecek. Camilerde itikâfa girmek isteyenler cami görevlilerine kayıt yaptıracak. Gerekli inceleme ve izinler sonrasında itikâfa girilebilecek.

MARDİN: Mardin Müftüsü Ali Coşkun, itikâf ile ilgili yaptığı açıklamada, talepte bulunan kişilerin gerek il müftülüğüne gerekse camilere başvurdukları takdirde gerekli iznin verildiğini ve kolaylıklar sağlandığını belirtti.

BİNGÖL: Bingöl İl Müftüsü Mecit Can, Ramazan ayı için gerekli hazırlıkları yaptıklarını ifade ederek, “Bu yıl vatandaşlarımızdan itikâfa girmek isteyenler için Ramazan ayının son 10 günü İl Müftülüğümüze Bağlı Dere-i Kasaran Camii açık bulundurulacaktır” diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir