• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
Mimarisi engellilere uygun olmayan yerlere ceza
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN – Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın engellilerin toplumsal yaşama tam ve eşit katılmaları için çıkarmış olduğu Ulaşabilirlik Destek Projesinin (UDEP) uygulamasının ardından Batman Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde Ulaşabilirlik komisyonu kuruldu.

 

Kurulan komisyonda Batman’daki zihinsel, bedensel, görme ve ortopedik engelli dernek başkanları, il özel idare, Şehircilik ve Çevrecilik İl Müdürlüğüne bağlı bir ekip, ildeki tüm resmi kamu kurum ve yaşam alanlarını denetleyecek. Engellilere uygun görülmeyen ve onların kriterlerine uygun olmayan tüm yerler, komisyon tarafından önce uyarılıp sonra ceza alacak.

 

Komisyon, mimari yapılarının engelliler için hazır hale getirilinceye kadar denetledikleri tüm resmi kurum ve yaşam alanlarına uyarıda bulunacak. Uyarının ardından engelliler için eksik görülen yerlerin yapılması için belirli bir süre tanınacak ve o süre zarfında mimarisinin engellilere uygun yapılmayan yerlere, 1 ila 5 bin TL arası para cezası kesilecek.

 

Komisyon, en geç 2015 yılına kadar kentteki tüm resmi ve özel yaşam alanlarının denetlemesini bitirmesi gerekecek.

 

Konu ile ilgili açıklama yapan Batman Ortopedik Engelliler Derneği Fatman Zehra Atay, kurulan komisyonun ardından ilk denetlemelerini İŞKUR İl Müdürlüğüne yaptıklarını ve kurumun 2013 yılında yeni yerine taşınmasına rağmen mimarisinin engellilere uygun yapılmadığını söyledi.

 

Komisyon sayesinde engelli dernek başkanları olarak bundan sonra tüm kurum ve tüzel yerleri denetleyebileceklerini ifade eden Atay, mimari yapılarının kendilerine uygun olmayan yerlere, verdikleri süre zarfına kadar iyileştirmeler yapılmadığı takdirde para cezası keseceklerini kaydetti.

 

Atay, bundan sonra yapılacak tüm yeni binaların komisyona ulaşılıp yapılması tavsiyesinde bulundu.

 

Ulaşabilirlik (erişebilirlik), engellilerin evlerinden çıkabilmeleri, başkalarına ihtiyaç duymadan binalara ve açık alanlara ulaşabilmeleri ve bunları kullanabilmeleri, kısacası toplumsal yaşama katılabilmeleri için yapılı çevrede ve kentsel hizmetlerde alınması gereken fiziksel ve mimari tüm tedbirleri içeriyor.(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir