• DOLAR 32.293
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2448.638
  • ...
Dünya şehir yöneticileri Konya'da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA - Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı'nın (UCLG-MEWA) Yönetim Kurulu ve Konsey Toplantısı Konya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde başladı.

 

Dünyanın 20 farklı ülkesinden 300'den fazla katılımla gerçekleşen toplantı Konya'nın tanıtıldığı film ve kum sanatı gösterisi ile başladı. Programın açılışında konuşan UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, yerel yönetimlere kültür politikalarında kaynak teşkil etmesi için hazırladıkları programın BM HABITAT ve UNESCO tarafından onaylandığını söyledi.

 

İletişim kanallarını sürekli açık tutarak Filistin şehirlerinin çağrılarını üyelere duyurduklarını kaydeden Duman, özgür ve yaşanabilir bir Filistin'in inşasında UCLG-MEWA üyelerinin gerekli duyarlılığı göstereceğini ifade etti.

 

21. yüzyıl barış ve kardeşlik getirsin
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı Eşbaşkanı Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yeryüzünde kardeşliğin hakim olmasına vesile olmasını dileyerek başladığı konuşmasında ulus devletlerin yüzyılı olan 20. yüzyılın insanlığa barış ve kardeşlik yerine kan ve gözyaşı getirdiğini söyledi.

 

21. yüzyılda ulus devletler yerine şehirlerin ön plana çıkmaya başladığını vurgulayan Akyürek, "Şehirlerin ön plana çıkması insanın ön plana çıkması demektir. İnsanı, yaratılanın en şereflisi, yaratıcının emaneti gören şehircilik anlayışıyla, şehircilik yüzyılının insanlık adına barış ve kardeşlik getirmesini diliyorum. Toplantının dünya barışına katkı yapmasını diliyorum. Kardeş şehirlerle ilgili ortak toplantılar yapacağız. Özellikle Gazze'den aramıza katılamayan belediye başkanlarımıza selamlarımızı saygılarımızı ve hürriyet dileklerimizi iletmek istiyorum" dedi.

 

Akyürek, Ortadoğu ve Batı Asya bölgesinin bu çalışmalarla daha güzel bir geleceğe yürümesini temenni ettiğini de sözlerine ekledi.

 

Mevlana ortak değerimiz
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı Başkan Yardımcısı, Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı Başkanı Tahran Belediye Başkanı Dr. Muhammed Bager Qalibaf, toplantının Konya'da yapılmasının önemli olduğunu belirterek, Hazreti Mevlana'nın bu coğrafyanın ortak değeri olduğunu ifade etti.

 

Bölgede yaşanan kötü durumun bölgesel güçlerin yanlış politikaları sonucu yaşandığını kaydeden Qalibaf, Batı ile Doğu'nun ortak noktası olan Konya'da bulunan Hazreti Mevlana'nın fikirlerine ve mesajlarına dünyanın bugün her zamankinden fazla ihtiyacı olduğunu söyledi.

 

Çatışma yerine işbirliği ve ortak kader birliği
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı Başkanı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş adına konuşan Başkan Vekili Ahmet Selamet, bölge ülkeleri olarak ikili ve çok taraflı ilişkileri geliştirmek gerektiğini, bunun temelini de yerel yönetimlerin oluşturduğunu belirterek, "Çatışmanın yerini işbirliği ve ortak kader birliği almalıdır. Umut dolu bir gelecek için çatışmalara meydan vermemeli, ekonomik ve kültürel ilişkilere daha çok yoğunlaşmalıyız." dedi.

 

Devletler düzeyinde çözülemeyen sorunlar karşısında yerel yönetimlerin ciddi başarılar elde edebileceğini kaydeden Selamet, yerel yöneticilerin diplomat gibi hareket etmeleri gerektiğini, dünya kardeşliğine öncelikle komşular arasında kurulan kardeşlik köprüsünden geçilerek gidilebileceğini vurguladı.

 

Konuşmaların ardından Konya Valisi Muammer Erol ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, katılımcılara çeşitli hediyeler takdim etti.

 

Toplantıya Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden, rektörler, belediye başkanları, UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Toplantılar 3 gün sürecek
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşmekte olan UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Toplantısı kapsamında Kültür Çalışma Grubu Toplantısı, Türkiye ve Filistin Belediyeleri Kardeş Şehir İlişkileri toplantısı ile "Yerel Diplomasinin Bölge ve Dünya Barışına Katkıları", "Yerel Yönetimlerde Yenilikçi Uygulamalar" başlıklı toplantılar yapılarak Konya'nın tarihi mekanlarına geziler düzenlenecek. (ilyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir