• DOLAR 32.181
  • EURO 34.726
  • ALTIN 2446.259
  • ...
Ramazan Ayının Nimetlerinde İstifade Etmeliyiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Aşırı sıcak ve uzun günlere rağmen Ramazan ayını ibadet ve Kur`an ile geçiren Diyarbakırlılar, başlangıcı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtuluş olan bu ayın dolu dolu geçirilerek nimetlerinden en iyi şekilde istifade edilmesi gerektiğini belirtti.

Bu sıcaklarda tarlada güneş altında çalışanların orucunun çok daha faziletli olduğunu dile getiren Emin Süslü (50), "Onlar çoluk çocuğunun rızkı için o zahmetlere katlanıyorlar tabii ki onların sevabı daha fazladır. Onların bu şekilde bu zahmetlere katlanmaları ayrıca bir sevap kazandırıyor onlara.

Yahudi ve Hıristiyanlar Oruç Tutanlara Saygı Gösteriyordu…
Daha önceleri Diyarbakır`da Yahudi ve Hıristiyanlar oruç tutanlara karşı saygı gösteriyorlardı. Ama şimdi ben Müslüman`ım deyip oruç tutmayanlar oruç tutan Müslümanlara saygı göstermiyorlar. Elbette oruç tutmayanlar kendilerini aldatıyorlar, madem Müslüman`ız oruç biz Müslümanlara Allah tarafından farz kılınmış bir ibadettir" dedi.

Allah`a olan imanında dolayı bu sıcaklarda oruç tutuğunu ifade eden Süslü, "Oruç biz Müslümanlara farz kılındığı için, iman gücümüzden dolayı güneşin altında bu sıcaklarda oruç tutuyoruz. Ben ciğerciyim oruca saygıdan dolayı bu ayın hürmetinden dolayı kapalıyım, şayet ben Ramazan ayında da mesleğime devam edersem menfaatçilik olur kanaatindeyim ve bu davranış asla bir Müslüman`a yakışmaz" diye konuştu.

Oruç Bize Acizliğimizi Gösterir
İşportacık yapan Metin Bilgin (40) ise, bu sıcakta oruç tutanların mümin kişiliğe sahip kişiler olduğunu dile getirerek, "Yeter ki insan gayret etsin azim göstersin, tembellik yapmasın Allah insana güç kuvvet veriyor. Oruç güzelliktir sıhhattir arınmadır. Sıcaklar bizi muhakkak etkiliyor ama Allah`ın iradesi oruç tutma yönünde olduğu için kesinlikle ve mutlak olarak oruç tutmamız gerekir. Hiç kimse sıcakları bahane edip oruç tutmamazlık yapmasın. Oruç ne kadar aciz ve zayıf olduğumuzu bize gösterir. İnsan ancak bu zor günlerde Allah`a muhtaç olduğunu kavrar. Yani bizim kendi görevimizi bilmemiz gerekir şayet bu görevimizi yaparsak inşallah Ahireti kazanmış oluruz. Allah daha zor işlerde çalışan Müslümanların yardımcısı olsun." şeklinde konuştu.

Oruç Tutanların İki Kazancı Vardır
Ramazan ayının Kuran ayı olduğunu belirten zücaciye esnafı Burhan Araz (31) ise, şunları söyledi: "Ramazan Ayı, ilk önce akla gelen ilk şey Kur`an ayı olmasıdır, bu Kur`an ayında Allah`ın emirlerinden biri de oruç ibadetidir. Her ne kadar günler sıcak da olsa uzun da olsa önemli değil, çünkü oruç bir mutluluktur bir huzurdur bir güvendir. Oruç tutan kişinin iki yönde kazancı vardır. Birincisi dünyada iftarını açtığı zaman, ikincisi de Allah`ın Ahiret`te vereceği mükâfattır. Ahiret`te Oruç tutan kişi mutluluk duyacak, oruç tutmayan, kişi ise pişmanlık duyacaktır. Çünkü oruç tutmayan kişi oruç tutanların mükâfatlarını gördükleri zaman , "keşke biz de oruç tutsaydık" hasreti içerisine girerler. Oruç tutmamak bir gaflettir bir hüsrandır ve bir kayıptır.

Ramazan ayını ibadetle, Kuran`la yani dolu dolu geçirmemiz gerekir, diğer ayalra nazaran daha farklı olarak geçirmemiz gerekir. Aşırı sıcaklardan dolayı oruç tutmayanlara acıyoruz, oruç tutmanın mükâfatını, karını da zararını da araştırtsınlar hangisi ağır basıyorsa öyle yapısınalar, tabii ki Allah`ın emri olan oruç daha ağır basacaktır. Zor işlerde çalışanlar mükâfatı tasavvur ederlerse aşkla zevkle oruç tutacaklar o sıcaklar onlara hiç bir etki yapmaz. Oruç tutmayanlar şunu unutmasınlar, Allah`a hesap vermekte muhakkak zorlanacaklardır."

Bu Sıcaklarda Oruç Ayrı Bir Haz Veriyor
Allah`ın emri olduğu için oruç tuttuklarını dile getiren Reşit Satıcı (40) adlı esnaf da, "Sıcaklar ve günlerin uzun olması bizi epey etkiliyor ama bu durum bizim Allah`ın emrini yerine getirmemize engel olmadığı gibi bu durum bize ayrıca bir haz veriyor. Oruç tutmayanların mazereti kabul edilemez. Şayet bir hastalık varsa veya geçerli başka bir neden varsa oruç tutmazlar o ayrı bir durum. Oruç İslam`ın bir şartı olduğunu unutmayalım, oruç tutmayanlara da Allah hidayet versin diyorum." diye konuştu.

Ramazın`ın sıcak ve uzun yaz günlerine denk gelmesinin oruç tutmaya engel olmadığını belirten hırdavatçı Mehmet Çelik (36), "Oruç sıcaklara da denk gelir soğuklara da denk gelir. Bu Allah`ın bir kanunudur Allah`ın bir emridir İslam`ın bir şartıdır. Ne kadar zorluk çekersek inşallah daha da sevabını fazla alacağımıza inanıyorum. Yüce Allah inşallah tuttuğumuz orucumuzu kabul eder. Oruç tutmayanları Allah ıslah etsin temennimiz onlarında bir an önce bu nimetten faydalanmalarıdır" dedi.
Osman İçli - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir