• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.474
  • ...
"Çocukla etkili iletişim"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Kısa adı Sason-Der olan (Sason Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği)'nin davetlisi olarak Kozluk ilçesine gelen Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akif Akto, Sason-Der'in İçişleri Bakanlığı-Dernekler Dairesi Başkanlığının Projeleri kapsamında devam ettirdiği "Sason Bilinçleniyor" projesi kapsamında "Çocukla etkili iletişim" ve "Gençlerde Karakter Eğitimi" konulu iki konferans verdi.

Sason İmam Hatip Lisesi Kız Yurdunda verilen konferansta anne-baba ve öğretmenlere seslenen Akto, çocukla etkili iletişimi günlük hayattan örnekler vererek aktardı.
Genellikle anne babaların çocukların duygularını kabul etmediklerini belirten Akto, "Genellikle anne ve babalar çocuklarının duygularını kabul etmezler. "Ne varmış ağlayacak? İnsan kedi için üzülür mü?", "Sulu göz! Top kayboldu diye ağlanır mı?", "Hiç insan kardeşini kıskanır mı? Ne ayıp","Ne varmış korkacak? Senin gibi koca çocuk karanlıktan korkar mı?" gibi tepkiler verirler. Üzüntü, korku, kıskançlık gibi acı veren duygular biz büyüklerinde hoşuna gitmediğinden, genellikle yaptığımız bu duyguları inkar etmektir. Çünkü kabul eder veya isimlendirirsek, bunların kalıcı olacağını, çocuğun mutsuz, korkak veya kıskanç olabileceğini düşünürüz. Halbuki bu tür duyguları hissetmek, örneğin korkmak, mutlaka korkak olmak demek değildir. Bizde yetişkin olarak bazen karanlıktan, bilinmeyende korkabilir, tedirgin olabiliriz. Maalesef Biz büyükler çocuğun duyguları gibi, algılarına da fazla güvenmez, tepkilerimizi kendi algılarımıza göre ayarlarız." ifadelerini kullandı.

"Kendinizi çocuğunuzun yerine koyun"
"Çocuklarla ilgili sorunlarla karşılaştığınızda kendiniz çocuğunun yerine koyarak empati kurun" diyen Akto, "Çocukla ilgili sorunlarla karşılaştığımızda kırgınlığa veya tartışmalara meydan vermemek için dikkat edilmesi gereken üç önemli etken var; kendini çocuğun yerine koyarak (empati) durumu değerlendirmek, çocuğun anne/babadan ayrı ve farklı düşünebileceğini kabul edebilmek ve üçüncü etken de çocuğun, gelişim süreci içinde (yaşının icabı) bazı davranış ve duyguları bulunabileceğini bilmek ve bunları geçici olarak kabul etmektir." dedi.

"Karakter sahibi insanlar toplumun şuurudurlar"
"Gençlerde Karakter Eğitimi" konulu konferansta ise Sason Anadolu Lisesi ve İmam Hatip Lisesi öğrencilerine hitap eden Akto, karakter sahibi insanların toplumun şuuru olduğunu ifade etti.

"Karakter mahiyeti itibariyle, ferdi bir meziyettir. Herkes ancak kendi karakterini kazanabilir" diyen Akto, şunları kaydetti: "İnsana değer ve itibar kazandıran, onu en yüksek insanlık seviyesine çıkaran, topluluğun şuurunu oluşturan, insanda en mükemmel itici gücü keşefeden ve onu açığa çıkaran karakterdir. Önemli bir noktaya işaret etmek istiyoruz ki; mantıki düşünce kabiliyeti bize ilk önce terbiye vasıtasıyla kazandırılır. Bu terbiye vasıtasıyla karakter, ruhta iyice yerleşen prensipler veya maksimler vasıtasıyla her irade fiilinin kati ve yaygın olması üzerine ruhun istikrar kazanmasını sağlar. Karakter ile ilgili vurgulamak istediğim, ayını zamanda önemli gördüğüm ve Kerschenteiner'ın adlandırdığı "Manevi Karakter İstidadı"dır. Manevi karakter istidatları hakiki karakter istidadıdır. Emerson'un deyimiyle "Karakter fert açısından görünen bir ahlak düzenidir. Karakter sahibi insanlar mensup oldukları toplumun şuurudurlar." şeklinde konuştu.
Yoğun ilginin yaşandığı konferansta Dernek Başkanı Metin Özmen, İçişleri Bakanlığının desteğiyle "Sason Bilinçleniyor" projesi kapsamında yapılan bu konferansların devam edeceğini ifade ederek, kendileri kırmayıp Mardin Artuklu Üniversitesinden gelen Akto'ya, dinleyicilere ve okul idaresine teşekkür etti.(Şenol Aksoy-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir