• DOLAR 32.22
  • EURO 34.734
  • ALTIN 2450.849
  • ...
Mevsim geçişleri çocukları hasta ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Mevsim geçişlerinde viral enfeksiyonların ve alerjik reaksiyonların belirgin bir şekilde arttığını belirten uzmanlar bu durumun en çok çocukları ve yaşlıları etkilediğini ifade ettiler.

Dış çevresel faktörlerin, büyük ve kalabalık şehirlerin, kreşlerin ve alışveriş merkezi gibi alanların kalabalık olması açısından hastalıkları arttırdığını belirten uzmanlar, Mevsim geçişlerinde polenlerin, tozun ve rüzgarın artmasıyla çocuklarda bazen bir ayı bulan halsizlik, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma gibi şikayetlerin görülebileceğini söylediler.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Abdulkadir Özel, Mevsim geçişlerinin ve sıcaklık değişimlerinin hastalıklara zemin hazırladığını söyledi.

Bahar nezlesinin çocukluk çağında görülme sıklığının yüzde 40 oranında olduğunu söyleyen Özel, " Alerjik Rinit, denilen bu durum halk arasında saman nezlesi, bahar nezlesi, alerjik nezle veya üst solunum yolu alerjisi olarak adlandırılır. Özellikle çocuklarda uzun süren nezle ve grip, ilerleyen vakalarda baş ağrısı, iltihaplı burun akıntıları, öksürük gibi belirtiler de gösterebilir. Bu gibi ağır durumlarda çocuklara sinüzit teşhisi de konulabilmektedir. Alerji, bulunulan çevrede ya da ortamda olan bir alerjenin nefes alma sırasında buruna alınıp, burnun iç yüzüne yapışması sonucunda ve mikrobik olmayan bir iltihap sonucu ortaya çıkabilmektedir." dedi.

Mevsim değişikliklerinin sıkça yaşandığı dönemlerde çocuğun sağlıklı beslenmesinin çok önemli olduğunu belirten Özel, "Çocuk bu dönemde daha iştahsız ve yemek yeme konusunda isteksizdir. Bu nedenle çocukların özellikle; A, C, E vitaminleri ile çinko, selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, karnabahar, ıspanak, pazı, havuç, marul, maydanoz, tere, roka, sarımsak, soğan ile meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elma tüketimine özen gösterilmelidir. Günlük beslenmede kırmızı et, yumurta, kuru fasulye, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, pekmez, kuruyemişlerden destek alınmalı ve beraberinde demirin emilimini kolaylaştıracak C vitamini yönünden zengin taze salata veya turunçgil meyveleri tüketilmelidir." ifadelerini kullandı.

Çay, kahve ve kolalı içeceklerin vücuttaki demir oranını azaltacağından, yemekle birlikte tüketilmemesine özen gösterilmesi gerektiğini dile getiren Özel. "Çocuklar, anne ve babalarının beslenme alışkanlıklarını taklit eder. Örneğin anne baba brokoli yemiyorsa, çocuk da yemeyecektir. Aileler, özellikle sağlıklı beslenme kurallarını benimseyerek çocukların rol model olmalıdır. Eğer anne baba özellikle sebze ve meyve ağırlıklı besleniyorsa, hazır yiyecekleri tüketmiyorsa çocuklar da zaman içerisinde bu alışkanlıklara sahip olacaktır." şeklinde konuştu.

Mevsim geçişlerinde çocuklara, pamuklu ve sıcak tutan giyeceklerin giydirilmesi gerektiğini belirten Özel, "Ancak çocuğun üşüyüp hasta olacağı endişesi ile kat kat giydirme, aşırı terlemeyi artırıp daha sık hasta olmasına yol açabilir. Çocuğun rahat giyip çıkarabileceği kıyafetleri yanınızda bulundurun, gerektiğinde çıkarıp tekrar giydirebilirsiniz. Polenlerin çok yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde, rüzgarlı havalar dışında evinizi sık sık havalandırın." dedi. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir