• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
"Hava kirliliği toplumun sosyal bir problemidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Hava kirliliğinin insan sağlığı açısından birçok olumsuzluğu beraberinde getirdiğine dikkat çeken Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, kirli hava maruziyetini engellemek için ilgili kurumları tedbir almaya halkı ise, bu tedbirlere dikkat etmeye davet etti.

"Hava kirliliğine maruziyeti önlemek için neler yapılmalı"
Hava kirliliğinin toplumun sosyal bir problemi olduğunu ifade eden Dr. Acar, özellikle büyük şehirlerde hava kirliliğinin sağlık açısında sıkıntılara sebebiyet verdiğini ifade ederek, "Hava kirliliği; Kronik hastalıklar, astım ve akciğer hastalıkları, gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Onun için kuruyucu önlemler var halkımız mutlaka bu önlemleri almalıdır. Öncelikle kış aylarına girmek üzere olduğumuz için uygun kömürler kullanılması lazım. Egzoz muayenelerini muhakkak yapılmamsı gerekir. Kapalı ortamlarda sigara içilmemesi ve sanayi bölgelerinden uzak noktalara yerleşmek gerekir. Çünkü sanayi alanlarına yakın yerlerde maalesef hava kirliliğine maruz kalınabiliyor " dedi.

"Sağlık kurumları olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız"
Hava kirliliğinin multi organlarda sıkıntılara sebep olduğunu belirten Dr. Acar, "Böyle bir durum oluştuğu takdirde bizler sağlık kurumu olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Sağlık teşkilatlarımız bütün sağlık alanındaki tedbirleri almış durumda" şeklinde konuştu.

"Hava kirliliğine karşı gerekli tedbirler alınmalı"
Hava kirliliğine karşı asıl alınacak önlemin hava kirliliğine maruziyeti engellemek olduğunu vurgulayan Acar, "Bunun için ilgili kurumların gerekli tedbirleri alması gerekir. Bunun yanında vatandaşlarımızın da bu tedbirlere muhakkak uymaları gerekir. En basitinden bunun sebeplerinde bir tanesi olan egzoz muayenesini vatandaşlarımız ihmal etmesinler. Bunu muhakkak yaptırmaları lazım çok basit bir işlem ama topluma yansıması çok ciddi boyutlara ulaşabiliyor. Çünkü hava kirliliğine sebebiyetin önemi bir oranı da egzoz dumanıdır. Onun için egzoz muayenelerinin muhakkak yapılması lazım. Bunun yanında özellikle kış mevsiminde ilimizde soba ve kalorifer gibi ısıtıcıların dumanı da hava kirliliğine sebep olmaktadır. Onun için ilgili kuruluşların bu konuda gerekli denetimleri yapması gerekmektedir" ifadelerine yer verdi.

"Kronik hastalıkları olanlar; kirli havalara dikkat"
Kronik rahatsızlığı olan vatandaşların kirli havalara maruz kalmamaya dikkat etmelerini isteyen Dr. Acar, "Bu tür rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın mümkün olduğu müddetçe kirli havalarda çok bulunmamaya dikkat etmelerini istiyoruz" diye konuştu.

Öte yandan geçen yıl tartışmalara neden olan Van'daki hava kirliliği ile ilgili bu yıl ne tür önlemler alınacağı merak edilirken konu ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürü röportaj talebimizi geri çevirdi. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir