• DOLAR 32.565
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2445.537
  • ...
"Türkiye'de yaklaşık 6. 5 milyon kişi diyabetlidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar, "14 Kasım Dünya Diyabet Günü" nedeniyle yazılı basın açıklaması yaparak önemli bilgiler aktardı.

 

Acar, yaptığı açıklamada diyabet (şeker) hastalığının pankreasın yeteri kadar ya da hiç insülin salgılamaması sonucu ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olduğunu söyledi.

 

Dünyada 285 milyonun üzerinde diyabet hastası bulunmaktadır
Diyabetin kontrol altına alınmadığı takdirde kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, sinir hasarı gibi pek çok hastalığa yol açtığına dikkat çeken Acar, "Küresel bir halk sağlığı sorunu olarak diyabet hastalığının azaltılması, farkındalığın ve tedavi kalitesinin arttırılması amacıyla her yıl 14 Kasım'da, "Dünya Diyabet Günü" faaliyetlerine yer verilmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün tahminlerine göre dünyada 285 milyonun üzerinde diyabet hastası bulunmaktadır. Eğer önlem alınamazsa bu rakamın 2030 yılında yaklaşık 450 milyon civarında olacağı öngörülmektedir. Küresel ölçekte gerçekleşen tüm ölümlerin yüzde 5'inden diyabet sorumludur. Diyabetli hastaların yüzde 80'i düşük veya orta gelirli ülkelerde yaşadıkları ve bunların çoğunun orta yaşlı (45-64 yaş) olduğu bilinmektedir. Ayrıca diyabet kaynaklı ölümlerin gelecek 10 yılda yüzde 50 artabileceği düşünülmektedir." dedi.

 

Türkiye'de yaklaşık 6. 5 milyon kişi diyabetlidir
Diyabetin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından bir tanesi olduğunu belirten Acar, "Diyabet tanısı konan hasta sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 6.5 milyon kişinin diyabetli olduğu, yaklaşık 3.2 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberi olmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve ülkemizde 20 yaş üzerindeki her 7 kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır. Diyabet Tip 1 ve Tip 2 olarak ikiye ayrılır. Tip I diyabet, genellikle genç ve çocuk yaşta ortaya çıkar. Bu hastalarda pankreastan insülin yapımı ya çok azalmış veya durmuştur. Bu durumda kanda insülin yoktur. Kan şekeri düzeyini dengelemek için dışarıdan insülin vermek zorunludur. Tip II diyabet; bu hastalarda pankreasta ileri yaşlara kadar normale yakın düzeyde insülin yapımı vardır." ifadelerini kullandı.

 

Diyabet ülkemizde ciddi bir sağlık problemidir
Diyabet tedavisinde öncelikle diyabetlinin eğitimi kadar edinilen bilgilerin günlük yaşama uygulanması ve sürekliliğinin de önemli olduğunu vurgulayan Acar, şunları kaydetti: "Diyabetin tedavisinin temelini beslenmenin dengeli ve doğru yapılması ile sürekli ve düzenli egzersiz oluşturur. Alışkanlıkların değiştirilmesi tedavinin başarısı için önemlidir. Diyet ve egzersizle kontrol altına alınmayan hastalarda diyabet ilaçları ile hastalık kontrol edilmeye çalışılır. Gerekliliğinde insulin tedavisine geçilir. Diyabet (şeker hastalığı) belirtileri görülen vatandaşlarımızın en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli tedaviye başlanması yaşam kalitesine önemli katkı sağlamaktadır. Görülüyor ki diyabet ülkemizde de ciddi bir sağlık problemidir." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir