• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
Çin`de İlk İftar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başkent Pekin’deki Nanxiapo Camisi, yerli ve yabancı Müslümanların iftarını açtığı mekanlardan biriydi. İftar hazırlığı saatler öncesinden başladı. Caminin mutfağında hummalı bir çalışmanın ardından Çin’e has iftar yemekleri hazırlandı. Lamien dedikleri el yapımı uzun erişte yemeği, iftar menüsünün ana yemeğini oluşturdu.

Cami mutfağında hazırlıklar sürerken, bir yandan da cami avlusunda dışarıdan gelen cemaate iftarlarını açmaları için masalara meyve, tatlı ve hafif gıdalar konuldu. Vakit girdiğinde toplu dualar edildi ve iftarlar bu hafif gıdalarla açıldı.

Sonrasında ise ezan okundu ve akşam namazı kılındı. Namazın ardından ise caminin yemek salonunda cemaat toplu olarak Lamien yedi.

İftarını Lamien ile açan 73 yaşındaki Ma Zhentian (Semseddin), “Bu Allah’ın bir emridir. O yüzden ne kadar zor ve çetin olsa da yerine getirmemiz lazım.” diyerek, Allah’ın emrini sıcak soğuk demeden yerine getirmekten dolayı mutlu olduklarını dile getirdi.

DEVLET TARAFINDAN TESCİLLENEN HUİ MÜSLÜMAN YEMEKLERİ

İftarı camide açanların yanında evlerinde aileleriyle açanlar da vardı. Bunlardan birisi de She ailesi. Çin’in ilk Hui Müslüman yemeklerini yapan She ailesi, Ramazanın ilk iftarını evlerinde kendi yaptıkları yemekleri yiyerek açtı.

600 yıllık Çin Hui mutfağının oluşmasında öncülük eden ve yemekleri devlet tarafından tescillenen bu aile, Pekin’de Ramazanın ilk iftarını yaptıkları dua ile açtı. “Chu Zu She” ismi ile Pekin’de Maddi Olmayan Kültürel Miraslar listesine giren yemeklerini Cihan Haber Ajansı için yapan She ailesi, iftarın kendileri için çok önemli bir zaman dilimi olduğunu dile getirdi.

Kayınpederi ile birlikte yaşayan She Zeng Tai, “Bugün Ramazanın ilk iftarını yaptık. 16 saatlik oruç süresi zarfında hiçbir zorluk yaşamadım. Oruç tutarak Allah’a olan inancımızı artırıyoruz. Ben inanıyorum ki, inancı tam olmayan bir kul her türlü kötülüğü yapmaya müsaittir. Allah’a karşı olan inancımız ne kadar güçlü olursa, yenebildiğimiz güçlükte o kadar fazla olacaktır.” şeklinde konuştu.

Cihan

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri