• DOLAR 32.564
  • EURO 34.954
  • ALTIN 2444.413
  • ...
İlk iftar sofraları doldu taştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayı ile birlikte iftar çadırı geleneğini sürdüren belediyelerden Fatih Belediye’sinin Eminönü Yeni Cami Meydanı’nda kurduğu çadırda binlerce kişi iftarını yaptı. Sembolik top atışıyla başlayan iftara İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de katıldı.

Fatih Belediyesi geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Eminönü Yeni Cami Meydanı’nda 5 bin kişilik iftar çadırı kurdu. Ramazan ayının ilk gününde binlerce kişi sıraya girerek iftar saatini bekledi. Mehter takımı ise marş ve ilahiler seslendirerek vatandaşlara keyifli anlar yaşattı. İftar saatine yakın çadıra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de geldi. Vali Mutlu ve Başkan Demir sembolik top atışı ile Ramazan ayının ilk iftarına iştirak etti.

Çadırda ilk iftar yemeğini İstanbul Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı verdi. Çadıra gelenler mercimek çorbası, tas kebabı, pilav ve baklavadan oluşun menü ile iftarlarını yaptı. Vali Mutlu ve Başkan Demir iftarın ardından kısa bir konuşma yaparak, mübarek Ramazan ayının bütün insanlık için hayırlı olmasını diledi.

Şişli Belediyesi tarafından kurulan iftar çadırı Ramazan ayının ilk iftar gününde semavi dinlerin temsilcilerini biraraya getirdi.

ESKİ GALATA KÖPRÜSÜ`NDE 15 BİN KİŞİYE İFTAR

Eyüp Belediyesi, Haliç’teki eski Galata Köprüsü üzerinde 15 bin kişiye iftar yemeği verdi. Muhteşem Haliç manzarası eşliğindeki iftar yemeğine Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür de katıldı.

Ramazan ayının ilk gününde Eyüp Belediyesi`nce düzenlenen iftar programına İstanbullular büyük ilgi gösterdi. Köprü üzerinde hazırlanan masalar iftar saati yaklaştıkça tamamen doldu. Çok sayıda vatandaşın çocuklarıyla birlikte geldiği iftarda, mercimek çorbası, makarna, köfte, tulumba tatlısı, hurma ve meyve suyu dağıtıldı.

Köprü üzerine kurulan sahnede vatandaşlara Tasavvuf Müziği dinletildi. Söylenen ilahiler ve okunan Kur’an-ı Kerimler ezan vaktine kadar devam etti. İftar yemeğine katılan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, vatandaşların Ramazan ayını kutladı. Tarihi Galata Köprüsü’nün bir sembol olduğunu belirten Burhan Kuzu, “Eskiden iftarları çadırlarda yapıyorduk. Yaz aylarında hava sıcak olduğu için çadır uygun olmuyor. Burada bütün mesele paylaşımı göstermek. Çünkü Eskiler, ‘eski Ramazanlar’ diye başlar. Modern çağda Ramazanların manevi ortamda geçmesi için bu programlar önemli.” diye konuştu.

“Böylesine kutsal mekânda halkımızla beraber olmaktan memnuniyet duyuyorum.” diyen AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, Ramazan’ı coşkusuyla kutlarken Türkiye için de dua etmek gerektiğini ifade etti.

İftar yemeğine Türkiye Hahambaşılığı adına Dini Kurul üyesi Yahuda Adoni de katıldı. Ramazan’ın insanı Yaradan’a yaklaştırdığını belirten Adoni tüm Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını dilediğini kaydetti.

Aileleriyle birlikte tarihi köprüye gelen vatandaşlar uygulamadan dolayı Eyüp Belediyesi’ne teşekkür edip, Eyüp’ün manevi havasının çok etkilendiklerini vurguladı.

Öte yandan bugün Van’da meydana gelen saldırıda 3 askerin şehit olması ile ilgili sorulan soruya Burhan Kuzu şu yanıtı verdi: “Başımız sağ olsun. Terör sorunu, ciddi kronik bir mesele. 10 bin insanımız şehit olmuş. 30 yıldır süren bir tablo. Hükümetleri aşan bir mesele. Kardeş kardeşe kırdırılıyor. Burada her türlü etnik kimliğe sahip insan var. Neyi paylaşamıyoruz. İnşallah yeni oluşumlarla o bölgede ciddi mücadele olacak. Bunu görüyorum.” ifadelerini kullandı.

İZMİR VALİSİ KIRAÇ, İFTARINI ÇADIRDA AÇTI

İzmir Valisi Cahit Kıraç, ramazan ayının ilk orucunu İzmir`de, iftar çadırında açtı. Kordelyalı İşadamları Derneğince Karşıyaka`daki Atatürk Bulvarı`nda kurulan çadırda, iftar sonrası konuşan Vali Kıraç, ramazanın bereket ve sabır ayı olduğuna dikkati çekerek ilk orucunu, 4 yıldır burada kurulan çadırda açtığını söyledi.

Kıraç, iftar çadırında bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, çadırın kurulmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Van`daki terör saldırısında hayatını kaybeden 3 askerin ailelerine başsağlığı dileyen Kıraç, terörün en kısa zamanda sona ermesi gerektiğini kaydetti.

İftara, İl Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ragip Üye, İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan da katıldı.

EDİRNE`DE İLK İFTAR İZDİHAMI

Edirne`de kurulan iftar çadırına akın eden Roman vatandaşlar izdihama neden oldu. Edirne Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Edirne Belediyesi Ramazan ayında evlerine yetişemeyen veya imkanı olmayan vatandaşların iftarını açabilmeleri için iftar çadırı kuruldu. Selimiye Meydanı`nda kurulan çadırda iftar yemeği verildi. İlk iftar yemeği Edirne Ticaret ve Sanayi Odası tarafından karşılandı.

İftara yaklaşık bir saat kala çoğunluğunu romanların oluşturduğu kalabalık çadıra akın etmeye başladı. Yağmurun da başlamasıyla vatandaşların ıslanmaması için çadıra girişlere izin verildi. İftara yaklaşık yarım saat kala yemekler verilmeye başlandı.

Yemeğin verilmeye başlanmasıyla birlikte aşçıların etrafında yoğun bir kalabalık oluştu. Yemeğin bir an önce alınmak istenmesi nedeniyle izdiham oluştu. Edirne Vali Yardımcısı, Belediye Başkan Yardımcı başta olmak üzere çok sayıda yetkili ve görevli vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı.

Zaman zaman mikrofonla uyarı anonsu yapıldı. Vatandaşların birbirini gezmemesi ve herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için polis çadır içinde ve dışında yoğun mücadele verdi.

Yemek almayı başaranlar ezanın okunmasını beklemeden yemeğe konuldu. Romanlar dışında iftarını açmaya gelenler ise sıranın kendilerine gelmesi için uzun süre beklemek zorunda kaldı.

Selimiye Meydanı`nda açılan iftar çadırında da benzeri görüntüler yaşanmıştı.

EDREMİT`TE İFTAR KUYRUĞU

11 ayın sultanı ramazan ayının ilk iftarında Edremit belediyesi ve HASROM Derneği tarafından verilen İftar sofralarına vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir