• DOLAR 32.203
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2429.583
  • ...
Kamuda tasarruf planı neleri kapsıyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Prof. Dr. Abdülkadir Develi konuta ilişkin şu açıklamaları yaptı:

"Bilindiği üzere özellikle 2024 yılı enflasyon ile mücadele yılı, sıkı para ve maliye politikalarının da aynı zamanda uygulandığı bir yıl olarak biz bu yılı şu an adlandırıyoruz. Burada sıkı para politikası yanında maliye politikasının da eş güdümlü olması, enflasyon sürecini desteklemesi bu noktada oldukça önemli. Neden kamu tasarrufu önemli? Birinci olarak biz diğer tarafta normal tüketimin rasyonel hale gelmesi noktasında para politikası uygulamaları görüyoruz. Yani kredi politika faizleri yükseltilmesiyle burada daha rasyonel ve daha ılımlı tüketimi öngörmeye çalışıyoruz bu yıl için. Aynı zamanda bu tüketimin diğer ayağı ise kamu. Dolayısıyla kamuda da bir sıkılaşmaya ihtiyaç var. 2 yönlü ihtiyaç var buna.

Birinci olarak enflasyon sürecini desteklemesi. Kamu harcamalarının azalması aynı zamanda toplam talebi de azaltacağından dolayı, buna bağlı olarak da enflasyon bu süreçten olumlu etkilenecektir düşüş anlamında. Enflasyonun düşüşünü destekleyecek bir adım olacaktır. Diğer taraf ise bilindiği üzere bütçe, yani bir kamu bütçesi var gelir ve gider dengesine de ihtiyaç var. Özellikle yaşamış olduğumuz depremin 104 milyar dolara ulaşan maliyetinin finansmanı aynı zamanda gerekiyor. Bu finansmanın karşılanması noktasında da bir taraftan mali politikası etkin şekilde çalışırken yani verginin rasyonel bir şekilde toparlanma süreci ile biz karşı karşıya kalırken, diğer taraftan ise kamu tasarrufu ile giden ayağının da bu noktada daha rasyonel düzeye indirilmesi gerekiyor.

Peki neler yapılacak? İlk başta şunu konuşuyorduk. Otomotivler, kamu araçlarındaki alımlar kısıtlama vs. Fakat bunun çok daha geniş kapsamlı olacağını biz düşünüyoruz. Detayları yarın belli olacak. Araç alımından, seyahat giderlerinden, hizmet içi eğitimden yurt dışı seyahatlere ve cari harcamalara kadar birçok alanı kapsayan bir düzenleme göreceğiz ki bazıları bunun belki yıllık bazda 100 milyar TL ye ulaşabilecek bir tasarruftan bahsediliyor, bu oldukça önemli."

Bu haberler de ilginizi çekebilir