• DOLAR 32.212
  • EURO 34.992
  • ALTIN 2498.68
  • ...
Fransa'nın Hizbullah-İşgal rejimi ateşkes planının detayları belli oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yedioth Ahronoth'un haberine göre, Fransa'nın kuzey sınırındaki işgal rejimi -Hizbullah anlaşmazlığını çözmeye yönelik teklifi, Hizbullah bağlantılı el-Ahbar gazetesinin Cuma günü yayımladığı bir haberde açıklandı.

Fransa'nın taslağına göre silahlı milisler mavi hattın 10 km kuzeyine çekilecek, Lübnan ordusu buradaki varlığını güçlendirecek; işgal rejimi -Lübnan uluslararası sınır anlaşması müzakerelerine yeniden başlayacak; Lübnan'a mali destek sağlanacak.

Üç temel aşamadan oluşan plan hafta başında Lübnan hükümetine resmen sunuldu.

İlk aşamada, Lübnanlı silahlı gruplar İsrail ve ihtilaflı bölgelerdeki askeri operasyonlarını durdurmayı, BM barış güçlerini ve enerji tesislerini hedef almaktan kaçınmayı ve Lübnan ordusuna sınırsız hareket serbestisi sağlamayı kabul edecekler.

İşgal rejimi , Lübnan'da hava bombardımanları gibi askeri operasyonları durduracak, BM güçlerini tehlikeye atabilecek her türlü faaliyetten kaçınacak, hareket özgürlüğünü güvence altına alacak ve deniz radarının kesintiye uğramasını önleyecek.

Planlanan ilk aşamaya göre, UNIFIL sahadaki faaliyetleri denetleyecek, işgal rejimi -Lübnan sınırı (mavi hat) boyunca her iki tarafın da uyduğunu doğrulamak için gözetleme misyonlarını arttıracak.

Üç gün içinde başlaması planlanan bir sonraki aşamadaysa, Lübnan'daki silahlı gruplar işgal altındaki  sınıra yakın yerlerde bulunan tüm yapıların söküm sürecini başlatacak. Buna konteynırlar, gözlem kuleleri ve çadırlar da dâhil.

Ayrıca Hizbullah'ın Rıdvan gücü, tanksavar füze bataryaları ve diğer askeri üsler de dahil olmak üzere askeri birlikler işgal altındaki  sınırın kuzeyine doğru en az 10 kilometrelik (6 milden fazla bir mesafeye denk geliyor) stratejik bir geri çekilme gerçekleştirecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir