• DOLAR 32.564
  • EURO 34.954
  • ALTIN 2444.413
  • ...
AK Parti`de Konuşulan Konu Baraj Sistemi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İktidar partisinde tercihin, seçim barajı`nın yüzde 5`e indirildiği daraltılmış bölgeden yana olduğu belirtiliyor

Seçim barajı konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın isteğinin seçim barajının tamamen kaldırılmasından yana olduğu öğrenildi.

Ancak seçim barajının kaldırılmasının siyasi partileri ikinci plana iteceği ve parti disiplinine zarar vereceği gerekçeleri nedeniyle Türkiye`de uygulanabilirliğinin olmadığı değerlendiriliyor. Bu yüzden AK Parti yönetiminin Erdoğan`ın açıkladığı ikinci seçenek olan yüzde 5 barajlı daraltılmış bölge sistemi üzerinde yoğunlaştığı öğrenildi. Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketinde en dikkat çekici maddelerden biri seçim barajına ilişkin öneri olmuştu.

Erdoğan AK Parti`nin önerilerini yüzde 10 seçim barajının mevcut haliyle kalması, seçim barajının yüzde 5`e düşürülerek daraltılmış bölge seçim sistemi uygulanması, seçim barajının tamamen kaldırılması ve dar bölge seçim sistemi uygulanması olarak açıklamıştı. AK Parti kaynakları Başbakan Erdoğan`ın üçüncü seçenekte yer alan seçim barajının tamamen kaldırılmasını istediğini ancak Türkiye`nin buna hazır olmaması nedeniyle ikinci seçenek olan seçim barajının yüzde 5`li daraltılmış bölge uygulamasına sıcak baktığını belirtti.

Bu modelden milletvekili sayısı 5 ve üzerinde olan illerin etkileneceği, bu sayının da 15 ili geçmeyeceği belirtiliyor. AK Parti kaynakları bu sistemin gelmesi durumunda kendi partilerinin ve MHP`nin milletvekili sayısının düşük oranda etkileneceğini, CHP`nin milletvekili sayısında azalma olurken, BDP`nin milletvekili sayısının ise etkilenmeyeceği görüşünü dile getirdi. 

Sabah

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir