• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Tarihte bugün: 14 Şubat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

14 ŞUBAT 496: Milattan sonra 270 yılında Aziz Valentinus adlı rahibin, Roma İmparatoru II. Kıladyus tarafından kafası uçuruldu. 226 yıl sonra 496'da ise Papa Gelasius, (Celasyus) 14 Şubat'ı Aziz Valentinus Günü ilan etti. Aziz Valentinus Yortusu, 19. yüzyıla gelindiğinde; Amerikalı Ester Havlend ilk Sevgililer Günü kartını göndermesinden bu yana farklı biçimde kutlanmaya başlandı. 14 Şubat günü Batı Ülkelerinde Sevgililer Günü olarak kutlanmaktadır. Yunan Şirk Medeniyetine ve Roma Put hanelerine kadar geçmişi olan bugün ne yazık ki, ahalisi Müslüman olan kimi ülkelerde de kutlanmaktadır. Özellikle Müslümanların evlatları gençler bu safsataya uymakta, Sevgililer Günü denen hurafeyi yaşatmaktadırlar. Kapitalist düzen Sevgililer Günü gibi tayin edilen kimi günleri tüketim çılgınlığına çevirerek büyük bir rant kapısı oluşturuyor.

1876: ABD'li bilim adamı Alexander Graham Bell, icat ettiği telefon için patent başvurusu yaptı.  7 Mart'ta Graham Bell'in başvurusu kabul edildi.

1878: I. Meşrutiyet sona erdi. Birinci Meşrutiyet, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1876 yılında ilan edilen anayasal yönetime denir. Meşrutiyetin diğer adı Parlamenter Monarşidir. Kralın veya Padişahın idaresi devam etmekle beraber kimi yetkilerinin elinden alınıp bir meclise devredildiği yönetim şeklidir.

1980: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, dış düşmanla değil, iç düşmanla uğraşmakta olduklarını söyledi. "Diyeceksiniz ki sıkıyönetime rağmen niye bunların hakkından gelemiyorsunuz? Şundan dolayı gelemiyoruz. Kan dökmek istemiyoruz. Yoksa meseleyi bir ayda hallederiz" dedi. Aynı yılın Eylül ayında bir darbe yaparak başa geçen Evren, 12 Eylül Darbesiyle bütün suni olarak oluşturulan olaylara son verdi.

2004: TMSF, İmar Bankası soruşturması çerçevesinde birçoğu hakkında ihtiyati tedbir kararı bulunan Uzanlar'a ait 219 şirkete el koydu.

2005: Lübnan’ın 60 yaşındaki eski Başbakanı Refik Hariri, başkent Beyrut'ta düzenlenen saldırıda öldürüldü. Hazırlanan bir Raporda, Hariri'nin Suriye ve Lübnan istihbarat servislerinin dikkatlice hazırladıkları bir eylem neticesinde suikasta kurban gittiği iddia edildi. 

2017: ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Suriye'de 15-22 Kasım 2015'te 5 bin 265 adet seyreltilmiş uranyum içeren mühimmat kullanıldığını doğruladı.

2018: Hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan Şahımerdan Sarı, Türkiye’ye iade kararının ardından Irak'ın Erbil kentinden getirilerek Metris Cezaevi'ne gönderildi.

2019: Keşmir’de işgalci Hindistan’a bağlı para milis askerleri taşıyan konvoya bombalı eylem düzenlendi… Keşmir’deki işgal karşıtı direniş gurupları tarafından düzenlenen eylemde 44 Hint işgal askeri öldürüldü.

Bu haberler de ilginizi çekebilir