• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Hamd âlemlerin Rabbine, salât ve selam da O’nun pak Rasulüne olsun.

Çocukluğumdan itibaren bir aile büyüğümden Yemen’in bize nasıl ihanet ettiğini, Kurtuluş Savaşı döneminde Yemen’e yardıma giden askerlerimize altın yutturup sonra da “Siz bize yardıma değil ülkemizi sömürmeye gelmişsiniz.” diyerek askerlerimizi katlettiklerini dinleyerek büyüdüm. İlkokul öğretmenim de bu tarz şeyleri ballandıra ballandıra anlatırdı. Her anlatımda üstüne bir ek gelirdi. Sanki geçmişteki tarihin sürekli değişen bir yönü varmış gibi.

Yemen Türküsü var bir de; bu sözde ihanet olayı üzerine yazılmış bir türkü.

“Ah o Yemen’dir, gülü çemendir

Giden gelmiyor, acep nedendir.” şeklinde nakaratı var.

Geçen yıl deprem olduğunda bize ilk yardım gönderen ülkeler arasında Yemen vardı. Varıyla yoğuyla derler ya, tıpkı öyle… Aç çocuklarına, üstlerinde kıyafet olmamasına aldırmadan bize yardım gönderdiler. Ve Yemen’in ihanet hikayelerini anlatan o yakınımız ne dedi biliyor musunuz? “Yemen hakkında bir sürü yalan uyduruldu. Yemen bize ihanet etti diye. Halbuki askerimizi öldürenler Rus casuslarıydı. Bakın şimdi de bize ilk yardım gönderenler Yemenliler.”

Yemen’de çocuklar açlıktan ölürken bile “Gebersinler, onların ataları bize ihanet etti.” diyerek -eğer varsa- atalarının suçunu bebeklerin boynuna yükleyen birinin sözleridir bu.

“Yemen bize ihanet etmedi. Bizim aramıza sızdığı gibi onların da arasına casuslar sızmıştı.” Bu, Arap düşmanlığı yapanların bilinçaltında yatan gerçektir. Ne var ki bu gerçeği açığa çıkarmak için vicdan değirmenine çok fazla su taşımak gerekiyor. Taşıma suyla da değirmen dönmüyor.

Eğer Yemen’in hain olduğuna bir an bile inanmış olsaydım, onca yıl buna inandığım için kendimi suçlardım. Hamd olsun ki Rabbim, çocukluğumdan beri bu yalana inanmaktan korudu. Toplumda büyük bilgi yanlışlıkları var. Müslümanları birbirine düşürmek için içten ve dıştan çok fazla çaba sarf ediliyor. Ancak gelinen noktada görüyoruz ki bütün imkansızlıklarına rağmen Gazze’nin de yardımına ilk koşan Yemenliler. Hatta tek koşan mı desek?

Gazze yanıyor, Gazze ölüyor. Ancak bir başka mazlum Yemen koşuyor o yangına bir damla su olabilmek için. Az da değil yaptıkları. Yahudi’nin canını al malını alma, derler. Malını alıyor Yemen, söke söke, hem de yaka yaka.

İnsan olarak bilindik bir yapımız vardır: Bizim yapabileceğimiz güzel bir şeyi bir başkası yaptığında “Neden bunu ben yapmadım ki?” diyerek üzülürüz. Ancak görüyoruz ki Yemen’in tabiri caizse etine buduna göre yaptığı büyük işler hiçbir ülkenin liderini harekete geçirmiyor. Kimse kendine bakıp da “Ah keşke bu yardımı biz yapsaydık!” demiyor. Demek ki insanın o bilindik özelliği yitip gitmiş. Vesselam.