• DOLAR 32.567
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2448.287
  • ...

Ramazan; bilge bir öğretmen, bedenle beraber ruha sağlık bahşeden eşsiz bir hekim, toplumun birlik ve beraberliği için gereken sevgi ve dayanışmayı sağlayan müthiş bir güç kaynağıdır.  Ramazan, kelimenin tam anlamıyla bir arınma, bütün maddi ve ruhi hastalıklardan şifa bulma ayıdır. Bu ve daha birçok özelliğinden dolayı Ramazan "rahmet ayı" nitelemesini gerçekten hak ediyor. Ramazan orucunun sağladığı manevi arınma imkanlarını başka hiçbir şey sağlayamaz. Ramazan,  en kâmil anlamıyla hayatı yaşamak için oluşturulmuş ilâhi bir program, rabbani bir mekteptir. O ilâhi bir hekimdir. Bedenlerimiz için Mevla'nın tayin ettiği gerçek bir hekim...

   Ramazan ayında bedeni az yeme ve içmeye alışan mümin, edindiği bu güzel tecrübeyi kolayca bütün hayatına uygulayabilir. Ramazan orucu, nefsin "aç kalırsan zayıflar ve hastalanırsın" şeklindeki telkininin tam bir aldatmaca olduğunu, bilakis bunun tam tersinin doğru olduğunu bize deneyle ispatlayan bir laboratuvardır.

   Tıp bilimi bugün hastalıkların çoğunun sebebinin fazla yemek olduğunu söylüyor. "Bütün hastalıklar ağızdan bedene girer" Yani ağız ne kadar çok çalışırsa beden o kadar çok yorulur ve hasta düşer. Bu anlamda " İnsan kendi mezarını kendi dişleriyle kazar" denmiştir. Demek ki beden sağlığı için en doğru yol oruçtur. Rasulullah (sav) efendimiz de "Oruç tutun ki sağlıklı olasınız" buyurmuştur.

   Yediğimiz gıdaların ve yemek kültürümüzün sağlığımız üzerinde ne çok olumsuz etkiler bıraktığını bilseydik, bunların hepsini bir kenara kor ve Ramazan programını bir hayat boyu uygulardık. Peygamber efendimiz,(sav) Ramazan dışındaki aylarda da oruç tutmuştur. Diyebiliriz ki, O'nun ömrünün yarısı oruçlu geçmiştir. Efendimiz(sav), bu konuda Davut (as) peygamberin orucundan da söz etmiştir: "En faziletli oruç Dâvûd'un tuttuğu oruçtur; o bir gün oruç tutar, bir gün tutmazdı." (Buhârî, Savm, 56).

   Ramazan ayının orucu insanı kemale doğru eğiten, olgunlaştıran bir programdır. Bu eğitim hayat boyu devam etmesi gereken bir eğitimdir. Aslında bütün farz ibadetlerin ana hedefi, o ibadetin hayatın bütününe yayılmasını, tüm hayata renk ve koku katmasını sağlamaktır. Hani bir çiftçi için tohumu toprağa atmak ne ise, mümin için de farz ibadetler öyledir. Yeşeren tohumlar bütün tarlayı kaplar ve faydalı ürünler verir.

   Hayata olumlu etki ve katkı sağlayamayan bir ibadet sorunludur. Alınan ilaç hastalığı iyileştiremiyorsa, yanlış bir kullanma veya kişinin ilacın etkisini bozan bazı şeyler yapıyor olması muhtemeldir. Dolayısıyla ibadetlerimizi etkisiz kılacak günahlardan kendimizi korumak gerekir. Yani ibadetlerin içini boşaltıp onları sadece şekilden ibaret bazı merasim ve ritüellere dönüştürmemek gerekir. Çekirdeğin yeşerip ağaç olabilmesi için içinin dolu ve sağlam olması gerektiğini unutmamak gerekir.

  Kur'ân, orucun farziyetinin hikmetini "takvâ, ittika"(sakınmak, korunmak) olarak belirler. "Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. (Bakara, 183)

   "Sakınmanız için, sakınasınız diye" ifadesi oruç ibadetinin hikmetine ışık tutmaktadır. Dinde sakınmak günahlarla ilgili bir sakınmadır, günahlardan uzak durmak, günaha girmemek için çaba göstermektir. Bir kısım günahlar vardır ki, insanı bunlara iten öfke ve şehvet gibi duygular ve içgüdülerdir. Bunlardan uzaklaşabilmek irade gücünün güçlü olmasına bağlıdır. Oruç, iradenin eğitilerek güçlendirilmesi için en ideal  yol ve yöntemdir.

   Oruç ibadetinin bireyin iradesini güçlendirmesi ve onu günahlardan uzaklaştırması yanında, maddî imkânları yerinde olanları yoksulların, mahrumların halleriyle hallendirmek gibi çok önemli bir işlevi daha vardır. Yeme, içme ve diğer maddi ihtiyaçlarını rahatlıkla, bolca tatmin edebilenler, bundan mahrum olanların durumlarını ancak aynı şartları yaşayarak anlayabilirler.

   Hem bedeni, hem ruhu eğiten, olgunlaştıran, insanları birbirine merhametle yakınlaştıran bu eşsiz mektebin verdiği dersleri hakkıyla alıp istifade etmeyi Mevla cümlemize müyesser kılsın. Etkisi bütün sene devam edecek bir Ramazan yaşamayı nasip etsin. Şu rahmet ayını İslam Ümmetinin sıkıntılarını gidermeye vesile kılsın. Amin.

Ramazanınız mübarek olsun.