• DOLAR 32.582
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2461.376
  • ...

Genç çocuk babasına sorar 'İnsan hayatının kıymeti nedir?

Baba sözlü bir cevap vermek yerine 'Al bu taşı ve markete satmaya götür' der.  Eğer fiyatını soran olursa iki parmağını kaldır ve bir şey söylemeden taşı eve geri getir.

   Çocuk markete gider ve oradaki bir kadın sorar: Bu taş ne kadar, onu bahçeme koymak isterim, çocuk bir şey söylemeden iki parmağını kaldırır. Kadın  'iki yüz lira mı, alıyorum.' der.

   Eve giden çocuk babasına, bir kadın iki yüz liraya satın almak istiyor der. Babası çocuğa bu sefer bir müzeye gitmesini eğer almak isteyen olursa hiçbir şey söylemeden sadece iki parmağını kaldırmasını söyler. Çocuk müzeye gider ve bir adam taşı almak istediğini söyler. Çocuk bir şey söylemeden iki parmağını kaldırır. Adam '200 bin lira mı, alıyorum' der. Çocuk şok olur ve eve koşar. Babasına 'Bir adam bu taşı 200 bin liraya almak istiyor' der.

   Babası 'Oğlum son olarak bu taşı değerli taşlar satan dükkana götürmeni istiyorum. Dükkan sahibine göster ve fiyatı sorarsa sadece iki parmağını göster. Çocuk değerli taşlar satan dükkana girer taşı gösterir. Dükkan sahibi 'Bu taşı nereden buldun, bu dünyada nadir görülen taşlardan bunu almalıyım, ne kadar?' diye sorar. Çocuk iki parmağını kaldırır ve adam 'alıyorum' der 2 milyon liraya. Çocuk ne diyeceğini bilmez ve babasına koşar. 'Baba bir adam bu taşı 2 milyon liraya almak istiyor. Hemen verelim de bu parayı değerlendirip zengin olalım der.

   Babası şöyle der: Bak oğlum şimdi bu ufacık taşa değişik fiyatlar verildi. Ama en iyi fiyatı onun değerini en çok anlayan verdi, dedikten sonra kitaplığın rafında duran Kur’an-ı Kerimi bismillah diyerek indirdi. Kuran sayfalarını biraz karıştırdıktan sonra bir yer açtı ve delikanlı oğluna şu ayeti okudu: ‘Hiç şüphesiz Allah, mü'minlerden -karşılığında onlara mutlaka cenneti vermek üzere- canlarını ve mallarını satın almıştır…’  

    Ayeti okuduktan çocuğuna dönüp şöyle dedi: Bak evladım, bir taşın dahi ne kadar değerli olduğunu ancak onu tanıyan ve anlayan biliyorsa, hayatımızın değerini de ancak onu yaratan Allah en iyi bilebilir. Ve o rahmeti sonsuz rabbimiz bu kıymetli hayatınızı bana satın ki ben size onun tam karşılığını vereyim diyor. O, hayatımıza karşılık olarak cennette ebedi bir hayat vadediyor. Bundan daha büyük ve kârlı bir ticaret olur mu?

    Baba, oğluna verdiği hayatın değeri konulu bu dersi Hz Mevlana’nın şu sözüyle noktaladı:

Kendini ucuz satma; çünkü değerin pek fazla senin.’