Yeni petrol savaşları kapımızda
Rus-Ukrayna savaşı kızışıyor. Batı yeni enerji hatlarının peşine düştü. ABD, Ortadoğu petrollerine göz dikmiş. Türkiye, Suriye’de yeni operasyonlara başlıyor. Fiyat artışları, gelecek petrol savaşlarının habercisi.
Batı yıllarca Sovyetler Birliğini dağıtmak için planlar kurdu, sonunda Sovyetler yıkıldı ve Batı için müthiş pazar açıldı. Yeni kurulan Rusya Federasyonu ilk yıllarında Batı güdümünde devam etmiş olsa da çabuk toparladı ve kendi oyununu kurmaya başladı. Petrol fiyatlarının en yüksek seviyeye geldiği 2000’li yıllarda Rusya yeniden Angloamerikan blokununun hedeflerini yıkmaya ve kendi oyununu kurmaya başladı. Artık kontrolden çıkan Kremlin, Angloamerikan blokunun hedefi haline geldi. Kremlin adeta Avrupa’yı enerji kartını kullanarak kontrol altına aldı. ABD, Çeçenistan, Gürcistan, Osetya gibi Rusya’nın hegomonyasındaki bölgelere çomak sokmak için uğraştı ama çok sert karşılık görünce geri çekilmek zorunda kaldı. Aslında 2000’den bu yana yapılan savaşlar büyük oyuncuların enerji hatlarını ve pazarını kontol etme isteğinden kaynaklanmaktadır. EL-KAİDE, DEAŞ, PKK, PYD gibi yerel ve uluslararası örgütler, Arap Baharı gibi bölgesel bağımsızlık ve demokrasi savaşları da bir projenin etrafında kurgulanan harekatlarıdır.
Yaşanan olayları sadece medyada yansıyan yönleriyle ele alırsak çok yanılmış olacağız. Bu savaşların ve operasyonların arkasında mutlaka ve mutlaka derin konular yatmaktadır. İdeolojik savaşların çoktan bittiğini artık bilmemiz gerekiyor. Dönelim petrol konusuna...
Angloamerikan bloku Kremlini istediği gibi kontrolde tutmayı başaramadı. Kremlin’i çok kurnaz ve o kadar da sert biri ele geçirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ömür boyu Kremlin’de oturmak garantisiyle petrol ve doğalgaz baronlarının her istediğini yerine getirdi. Bu baronların çoğu, her yerde parmağı olan Yahudi asıllı ve Siyonizmin destekçileridir. Suriye, Çeçenistan, Ukrayna, Gürcistan, Londra ve Afganistan, Rusya ve ABD, Türkiye ve Libya her yerde söz sahibiler ama; son dönemde kan kaybetmeye başladılar ve kendi aralarında da kavga başladı. Angloamerikan blokun içindekiler ve Avrasya blokunun içindekiler kendi aralarında savaşmaya başladı. Her grup diğer grubun işlerine çomak sokmaya çalışıyor. Angloamerikan bloku Avrasya blokunu cezalandırmak adına Ukrayna savaşını çıkardı. Avrupa pazarını kontrol altına alan Kremlin’i diskalifiye etmek adına yapılan bu savaş biraz uzayacak. Avrupa pazarını yeniden ele geçirmek isteyen Angloamerikan bloku alternatif enerji hatlarının peşine düşecek. Bunun için çoktan düğmeye basıldı bile. Şimdilik Batı için maliyet açısından Rus enerjisine rakip olacak başka bir kaynak bulunmuyor ama; bu demek değildir ki bu iş burada biter. Kesinlikle farklı alternatifler orataya çıkacaktır. Yeni hatlar kurulurken yeni ittifaklar da kurulacaktır. Dolayısıyla, yaşanan ve yaşanacak olayları ideolojik değil, ekonomi açısından değerlendirmek daha doğru olacaktır. Türkiye’nin Suriye’de yeniden hareketlenmesini de bu açıdan değerlendirmek gerekiyor. Onun için Angloamerikan bloku, bölgemizde güçlü bir oyuncu istemiyor. Dolayısıyla, bölgemizdeki her bir siyasi parti bugün Angloamerikan bloku için altın değerinde ve önemlidir.