• DOLAR 32.554
  • EURO 34.915
  • ALTIN 2436.533
  • ...

Petrol ülkelerini kontrol edersen, dünya ekonomisini de kontrol edebilirsin. Bölgemizde demokrasi ve özgürlükler adına yapılan savaşlar, petrol pazarını kontrol etmek için yapılan savaşlardır. Kazanan oyun kurucusu olacaktır.

BP (British Petroleum) kimin?

BP (British Petroleum) Britanyalı enerji şirketi ve çok uluslu petrol şirketidir. Merkezi Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'dadır. Şirket dünyadaki en büyük özel enerji şirketlerinden biridir ve dünyanın en büyük altı enerji şirketi arasındadır. 1908 yılında Anglo-Persian Oil Company olarak kurulmuştur. 1954'te British Petroleum adını almıştır. 1980'lerde İngiltere'de Başbakan Margaret Thatcher'in giriştiği özelleştirme operasyonuna konu olan BP, 1987 yılında son kamu hissesinin de satılmasıyla tamamen özel bir şirket haline geldi. 2021 verilerine göre gelir: 164,2 milyar dolar.  Kuruluş tarihi: 1909, Londra, Birleşik Krallık. Çalışan sayısı: 60 bin. İngiltere’nin dünya çapında satacak petrol üretimi var mıdır acaba?

TotalEnergies kimin?

Şirket, I. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulmuştur. O dönemin Fransa başbakanı Raymond Poincaré, Fransız bir petrol şirketi kurma düşüncesiyle Royal Dutch Shell'in teklifini reddetmesinden sonra, Poincaré'nin Albay Ernest Mercier'e emri üzerine, 28 Mart 1924'te Compagnie française des pétroles (CFP) adıyla kurulmuştur. 1991'de şirketin adı Total olarak değişmiştir. 1999 yılında Total'in Petrofina'yı devralması üzerine şirket Total Fina adıyla bilinmeye başlamıştır. Şirketin Elf Aquitaine'yi alması üzerine, 2000 yılında TotalFinaElf olarak değişmiş, fakat Mayıs 2003'te yeniden Total ismine dönülmüştür. Türkiye'deki enerji alt kuruluşu Total Türkiye'dir. Fransa merkezli çok uluslu petrol şirketi TotalEnergies'in Türkiye satış koludur. 2021 verilerine göre geliri: 184,7 milyar dolar. Hizmet verilen alanlar: bütün dünya. 2020 verilerine göre çalışan sayısı: 105.476. Kuruluş yılı çok manidar: 28 Mart 1924. Şirketin merkezi Paris yakınlarındaki Tour Total adlı binada bulunmaktadır. Fransa'nın dünya çapında satacak petrol üretimi var mı?

Shell petrol hangi ülkeye ait?

Royal Dutch Shell PCL veya yaygın adıyla Shell, İngiltere'de kurulu, genel merkezi Hollanda'da bulunan, İngiliz-Hollanda ortaklığında çok uluslu bir petrol ve doğalgaz şirketidir. 2021 verilerine göre geliri: 261,5 milyar dolar. Çalışan sayısı: 86 bin. Kuruluş tarihi: Şubat 1907

Maalesef Türkiye'de akaryakıt sektörü yabancıların elinde. Ayrıca burada belirtmediğimiz başka petrol şirketleri de var. Bilinen ve tanınan şirketler olduğu için sadece BP, TOTAL ve SHELL belirttim. Bu şirketler Osmanlı yıkılır yıkılmaz ya da Osmanlını son döneminde kurulmuş olması çok manidardır. Osmanlıyı yıkıp Ortadoğu petrollerini ele geçirmişler ve hala kontrol ediyorlar. Petrol fiyatlarını kontrol edenler de bunlar... Dolayısıyla, dünya ekonomisine ve gıda fiyatlarına da rahatlıkla müdahale edebiliyorlar.

Bazen düşünüyorum, neden Türkiye'nin ya da diğer İslam ülkelerinin petrol ofisleri Batı'nın şirketleri gibi dünyada akaryakıt şirketlerini kurup yakıtını satmıyorlar? Libya, Suriye, Arabistan, Cezair, BAE, Mısır, İran, Türkmenistan, Kazakistan, Tataristan, Katar, Kuveyt gibi ülkelerin petrolünü İngilizler ve Fransızlar dünyaya pazarlıyorlar. Ne zaman İslam ümmeti kölelikten kurtulacak acaba? Neden Libya petrolünü, Suriye petrolünü, Arabistan petrolünü Türkiye satmıyor, hiç düşündünüz mü? Düşünün tek bir Shell şirketi bile Suriye ve Libya'dan daha güçlü... Arap Şeyhlerini ve Ortadoğu’nun diktatörlerini beslemek onların adeti haline gelmiş. Türkiye'de BP'nin girmediği bir ilçe kalmadı. Bu pazara müslümanlar sahip olduğu zaman işte o zaman rahat nefes almaya başlayacağız. Galiba şu anda verilen petrol savaşları da bu Pazar için yapılıyor.