• DOLAR 32.438
  • EURO 34.586
  • ALTIN 2383.366
  • ...

Deprem, sel, ekonomik dar boğazlık, seçim, ittifaklar, dış gelişmeler... gibi ciddi gündem konuları arasında mübarek Ramazan ayına Hoşgeldin dedik.

Evet, başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayının rahmet kapısından girdik.

Tekbirler ve salavatlarla ilk teravihleri kıldık, ilk sahurlar yaptık, ilk iftarları açtık, hatimlerin ilk cüzleri okuduk elhamdulillah.

Deprem ve sel imtihanından dolayı hüzünlü ve kederliyiz. Hayat pahalılığı dayanılmaz seviyeye gelmiş, 14 Mayıs seçimlerinden dolayı ittifaklar ülkenin öncelikli gündem maddesi olmuştur. Buna rağmen on bir ayın sultanı Ramazan'ın manevi iklimi, insana hem huzur ve bereket vermiş hem de yardımlaşma ve dayanışma kültürümüzü zirveye çıkarmıştır.

Yapılan hasenatların bire yetmiş olan bu rahmet ayında Müslümanlar; Zekatlarını, fitrelerini, sadaka ve infaklarını bir an önce ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. Bu yarışta hayırseverler ile ihtiyaç sahipleri arasında köprü olan Sivil Toplum Kuruluşları da gece gündüz demeden büyük bir fedakarlıkla çalışıp biçarelere umut oluveriyorlar.

Evet, rahmet ve mağfiret ayı olan Ramazan; Yüce Allah (c.c)'ın Müslüman kullarına bir lütfu ve ihsanıdır. Cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı, şeytanların zincirlere vurulduğu ve bin aydan daha hayırlı olan "Kadir Gecesi"ni bünyesinde barındırdığı bu mübarek aydan en iyi şekilde istifade etmeliyiz.

Peki, bu manevi iklimden en iyi şekilde istifade etmek için neler yapmalıyız?

"Kuran Nesli Platformu" bu sualin cevabını madde madde yazmıştır. "Ramazan Ayı Tavsiyelerimiz" başlığı altında hem "Bireysel Program" hem de "Ailevi Program" hazırlamıştır.

O tavsiyeleri hayatımıza geçirdiğimiz takdirde bu mübarek aydan en iyi şekilde istifade etmiş olacağız.

Yapılan tavsiyelere özet olarak değinecek olursak;

1- Farz namazları mümkün mertebe camide, mümkün değilse de bulunduğumuz yerde cemaatle kılmalıyız.

2- Teravih namazını aile fertleriyle en yakın camide cemaatle kılmaya çalışmalıyız.

3- Günlük en az bir cüz Kur'an’ı mukabele şeklinde okumalı ve Kur'an'ı okuma konusunda eksikliklerimizi gidermeliyiz.

4- Nafile namazlarımıza özen göstermeli ve dua ile niyaza ağırlık vermeliyiz.

5- Akraba ve dostlar başta olmak üzere ziyaretlerimizi çoğaltmalı ve ailece bir fıkıh/siyer kitabını okuyup bitirmeye çalışmalıyız.

6- Maddi imkan çerçevesinde iftar yemeği vermeli, vefat eden yakınlarımızın kabirlerini ziyaret etmeliyiz.

7- Varsa zekatlarımızı hesaplamalı, fitrelerimizi vermeliyiz.

8- Kadir gecesi başta olmak üzere, Ramazan ayının son on gününün tekli gecelerini mümkün olduğu kadar camilerde geçirmeye çalışmalıyız.

9- Ramazan ayı içinde, özellikle de son on gününde itikâfa girmeye çalışmalıyız.

10- Bayram namazını en yakın camide kıldıktan sonra cami cemaati, aile fertleri, komşu, akraba ve dostlarla bayramlaşmalıyız.

Rabbimizin bizlere ihsanı olan Ramazan ayından en iyi şekilde istifade etmemiz temennisiyle Ramazan ayımız mübarek olsun.