• DOLAR 32.496
  • EURO 34.837
  • ALTIN 2441.919
  • ...

24 Haziran seçimleri üzerine analizler, yorumlar yapılıyor/yapılacak.

Kılıçdaroğlu mu? İnce mi tartışmaları ya da CHP HDP`yi meclise taşıdı söylemleri aldı başını gidiyor ve kanaatimce bunlar tali meseleler. Aslolan bu yeni sistemin ne olduğunun anlaşılması meselesidir.

Ben CHP`nin Yeni sistemi çok iyi analiz ettiğini ve ona göre hamle yaptığını düşünüyorum. Yeni sistem zaman içerisinde Türkiye`yi iki partili/kamplı bir yapıya itecektir ve CHP geleceğe yatırım yaptı.

Neden mi?

Yeni sistem ülkeyi sağ-sol olmak üzere 2 kampa ayırmak üzere kurulu. ABD`deki Demokratlar Cumhuriyetçiler kampları neredeyse aynen inşa edilecek. Bu da mevcut hali ile CHP`nin asla ama asla iktidar olamaması demektir. O halde yeni sistem için CHP`ye yancılar lazımdı.

1960 ile 90 arasındaki yıllarda sağ/merkez/muhafazakâr kanat %65-70 bandında sol kesim ise en güçlü olduğu dönemde ancak toplamda %30`ları bulabiliyordu. PKK siyasallaşmadan önce ANAP/Doğru Yol/Refah Partisi`nde kümelenen Kürt oylarının bir kısmı zaman içerisinde PKK`nın partileri tarafından temsil edilmeye başlandı. Bu temsiliyete rağmen HDP`li bir Kürt`e CHP`ye oy ver demek pek kolay değildi. Hem CHP`nin ulusalcı kanadının PKK karşıtlığı da eklenince HDP-CHP birlikteliği daha da zordu.

Ne var ki 24 Haziran sürecinde CHP “yeter ki Tayyip gitsin” söylemini o kadar seri ve sık kullandı ki tabanı “Tayyip gitsin velev ki HDP gelsin” çizgisine kadar evrildi. Şişli`de Cihangir`de Beşiktaş`ta HDP`ye verilen oyları HDP aşkına değil; Erdoğan nefretine bağlıyorum.

Uzun yıllardır %25`te çakılı kalan CHP adayının  %50 alabilmesi için bir taraftan ultra milliyetçi İYİ Parti`den bir tarafta (ulusalcılara göre Kürt milliyetçisi olan) HDP`den ve yine laik kesime göre gerici olan Saadet Partisi`nden oy devşirmesi gerekiyordu. İlk turda olmasa da 2. Turda hedef buydu. Ne var ki planları uygulanamadı ilk turda seçim bitti. Buna rağmen Kılıçdaroğlu`nun seçimin kazananı CHP`dir söylemi bir nebze doğrudur. Evet, CHP kazandı… Peki neyi?

Erdoğan`ı devirmek için HDP desteklenmeli tezi kısa vadede kalesinde 2 gol görse de (zira Erdoğan gitmedi CHP ciddi bir oy kaybı yaşadı) orta ve uzun vadede CHP`ye fayda sağlayacaktır. Zira CHP`lilerin HDP`ye barajı aştırması HDP tabanını memnun etmiş ileriki süreçte bu tabanın (mevcut 2 partili sistemden dolayı) CHP tabanı olmasının ya da en hafif deyimle CHP`nin arka bahçesi olmasının zemini iyi hazırlanmıştır.

Yani sonraki dönemlerde HDP üst yönetiminin tabana “CHP`li başkana oy verelim” teklifi artık eskisi kadar tepki almaz diye düşünüyorum.

 “Peki ileride bu birliktelik başarılı olur mu?” diyecek olursanız. Hayır! Mümkün değil! Erdoğan ve AK Parti`nin en sert eleştiriler aldığı, en zayıf olduğu bir dönemde aldıkları sonuç buysa kazanmaları kendi çalışmalarına değil ancak iktidarın feci hatalar yapmalarına bağlıdır.