• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Teknoloji çağı olarak adlandırdığımız günümüzde teknik cihazların kullanımında aşırıya kaçmanın bir israf olduğu gün geçtikte çok daha bariz fark ediliyor. Marka ve yeni model teknoloji cihazlarını kullanmak bir moda, bir imaj olarak algılanıyor. Toplumda oluşan bu moda ve imaj insanları çok büyük israfa sürüklüyor.  

Musluğu kapatmayı unuttuğunuzda boşa akan su, tıka basa yenilen yemeklerden sonra çöpe giden yemek artıkları, aynı anda evde fazladan yanan lambalar, boşa tüketilen elektrik, har vurup harman savrulan paralar ve bunun gibi birçok örnek vermek mümkün... İsraf denilince akla bu saydıklarımız geliyor ilk etapta... Evet! Tüm bu saydıklarımız israf olarak nitelendirilebilir. Ancak günümüzün en büyük israflarından biri teknolojide yapılan israflardır. Ne yazık ki yapılan israfın farkında dahi olamıyor ya da eften püften bahanelerle bu israflara bir kılıf bulunuyor.

Ülkemizde asgari ücretle çalışan birçok vatandaşımız var. Misal; asgari ücretle çalışan birinin son model telefonu fahiş fiyatla alması ve aldığı telefonu kredi kartına birkaç taksite bölerek ödemesini aklım almıyor. Üstelik evde dört çocuk, kendisi ve eşi altı kişilik bir aile geçindirmek zorunda kaldığı halde sırf son model telefon kullanmak için çocuklarının, ailesinin boğazından kısması abesle iştigaldir. Ay sonunda kredi kartı taksitinin son ödeme tarihi gecikince gelen faiz de çabası... Faizin ise haram olduğunu hatırlatmama gerek yok sanırım. Her Müslüman Allah'ın yasakladığı faizden kesinlikle uzak durmak zorunda olduğunu bilmelidir. Bu Allah'ın kesin bir emridir.

Ayrıca şunu da bilmeliyiz ki; son çıkan telefonun bir öncekinden pek bir farkı yoktur. Büyük firmaların teknolojide sürdürdüğü bir sömürgecilik anlayışı vardır. Telefonlara bir kaç özellik eklenerek ya da yeni bir dış tasarım yapılarak insanlara yeni bir teknolojiymiş gibi yutturulmaya çalışılıyor. Böylelikle vatandaşın cebindeki son parasına kadar el konuluyor. Kısacası insanlar farkında olmadan ya da farkında olarak sömürülüyor. Bu sömürgecilik anlayışı teknolojik cihazların tamamında uygulanıyor. Ancak telefon ve televizyon gibi sık kullanılan cihazlarda bu sömürgecilik politikası daha çok yapılıyor. Bu tür teknolojik tuzaklara ne yazık ki insanların büyük bir çoğunluğu düşüyor.

Bir Müslüman'ın evinde birden fazla televizyonun olması hangi mantığa sığabilir? Anlayabilmiş değilim. Bir tane televizyonun dahi ailede yaşattığı kopukluklar yetmiyormuş gibi birden fazla televizyon kullanmak israfın en alasıdır. Ki; televizyon kanallarında son zamanlarda gösterilen saçma sapan evlilik programları ve buna benzer ahlaki olmayan programların giderek arttığı bir dönemde birden fazla televizyon bulundurmak, aile yaşamının temellerine dinamit koymakla eşdeğerdir.

Teknolojinin yaşamımızdaki önemi büyüktür ancak bilinçsiz kullanımı sonucu doğan israfları görmezden gelemeyiz. Teknoloji olsun ya da herhangi bir konu olsun fark etmez... Gerçek bir Müslüman, bilinçli bir Mümin her konuda Rabbi'ne kulak verdiği gibi israf konusunda da Rabbine kulak vermeli ve yüce kitabımız Kur'an'dan öğüt almalıdır.

"Onlar, harcadıkları zaman ne israf ederler, ne cimrilik ederler. (Harcamaları) ikisi arasında orta bir yoldur." (Furkan Sûresi - 67)