• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...

Teknoloji çağında yaşadığımız ve kendimizi teknolojinin dışında göremediğimiz ya da göremeyeceğimiz doğrudur. Ancak teknolojiyi doğru kullanabilmenin bilincinde olmak ve hayatımızdaki sınırını belirlemek… İşte asıl olması gereken budur.

En basitinden örneklendirmek gerekirse akıllı telefonların hayatımızdaki yeri nedir? Kendimizi birkaç saatliğine de olsa telefondan soyutlayabiliyor muyuz? Telefonu hayatımızda kontrol edebiliyor muyuz? Telefon olmadan kendimizi yalnız mı hissediyoruz? Araç kullanırken mesaj yazıyor ya da konuşuyor muyuz? Arkadaşlarımızla dışarıda yemek yerken bunu sosyal medyada paylaşma gereği duyuyor muyuz? Kaç dakikada bir telefonumuzu kontrol ediyoruz? Uyumaya giderken telefonu başucumuzda mı tutuyoruz?

 Bu sorulara verilen cevaplar ışığında belirlenen, ortaya çıkan bir hastalıktır Nomofobi. Cep telefonundan mahrum kalma korkusu olarak adlandırılan bu hastalık özellikle gençler arasında oldukça yaygındır. Batı dünyasında ölümlere varan vakalarıyla kendini gösteren bu hastalık maalesef ki ülkemizde de giderek yaygınlaşmaktadır. Öyle bir hastalıktır ki hasta olduğunun farkına bile varmaz insan.

 Hayatımızın her anında yanı başımızda duran telefonun yaşamımızı kontrol etmesi bize normalmiş gibi gelebilir. Çünkü tamamı hasta olan bir toplumda hastalık göze çarpmaz. Ergen yaştaki insanların tamamına yakını bu hastalığın pençesindedir. Bunun farkına varmak için şöyle bir şey yapılabilir. Bir gün telefonsuz sokağa çıkın. Otobüse, metroya, metrobüse ya da herhangi bir taşıma aracına binin ya da sadece sokakta yürüyün. Telefon olmadığı için etraf çok rahatlıkla analiz edilebilir. Önüne bakmadan telefona gömülü yürüyen, dışarıyla irtibatını kesmiş kulağında kulaklıkla yüksek sesli müzik dinleyen, herhangi bir şey sorulduğunda telefona daldığı için anlamayan ve ikinci kez söyleneni tekrarlatan, her dakika öz çekim (selfie) yapıp paylaşan, saatlerce telefonda konuşan, saatlerce internette sörf yapan insanların olduğu görülebilir. Kendinizi bu insanlarla kıyasladığınızda “Ben bu insanlardan hangisiyim?” sorusuna cevap “Ben bunların hiç biri değilim.” diyemediğinizi fark edeceksiniz.

Teknoloji kullanmanın da bir sınırı olduğunu ve hayatın belli zamanlarında kullanılması gerektiğinin bilincinde olmalı insan. Teknolojiyi bilinçli kullanmak dileğiyle…