• DOLAR 32.862
  • EURO 35.234
  • ALTIN 2457.077
  • ...

Bir insan risk almadan dünyevi bir konuda kolay kolay başarı elde edemeyeceği gibi, aynı şekilde risk almadan hayatına İslam'ı hâkim kılma konusunda da mesafe kat etmesi, cenneti kazanması mümkün değildir.

Hayatın öyle geçitleri öyle dönüm noktaları vardır ki o ana kadarki tempomuzla geçmemizin mümkün olmadığı hiç tartışılmaz. Ancak risk alabilenler o merhaleyi aşabilirler, sıçrama yapabilirler.

Bu örneği çok veririm; kaplumbağa başını dışarı çıkardığı zaman risk alır, fakat kaplumbağa ancak başını dışarı çıkardığı zaman mesafe alabilir. Çünkü kaplumbağa başını dışarı çıkararak yürüyebilir.

Büyük iş adamlarının en belirgin özellikleri, risk alabilmeleridir. Ticari hayatta başarıya ulaşabilmenin olmazsa olmazı cesarettir, risk alabilmektir.

Nedense aynı kural İslami hayatta da geçerli olduğu halde, bu husus çoğu zaman göz ardı edilir. Allah'ın selamı üzerlerine olsun, bütün peygamberler "lailahe" diyerek, toplumun taptığı putları reddederek daha işin başında en büyük riski alarak işe başlamışlardır. Daha somut bir örnek:

Hendek savaşında Müslümanların kazdığı hendeği atıyla geçen müşriklerin efsane kahramanı Amr ibni Abd meydan okuyarak kendisiyle çarpışacak er istediğinde Hz. Ali (Kerremallâhü vecheh) risk alarak karşısına çıkmış, boynunu vurmuş ve savaşın yönünü değiştirmiştir. Bu bir risk almadır çünkü Peygamber Aleyhisselam da bu riskin farkındaydı.

Müslümanlar olarak bugünkü tempomuzla nerelere varabiliriz? O halde her birimiz kafamızı dışarı çıkarmalıyız ve risk almalıyız. Gerek bu ülkede gerek yeryüzünün diğer noktalarında ne kadar tıkanıklık varsa bütün bunlar alınacak risklerle aşılabilecektir.

Veya kendilerinden önce risk almış, şu anda risk almakta olanların yanında yer almakla, başlarını dışarı çıkarmışların yanında yer almakla, mesafe kat etmekte olanlarla kol kola girmekle kazanabiliriz, bu da bir risk alma biçimidir.

Riski göze almayıp, her şeyi ince ince hesap ederek garanticilik yapıyorsanız, kendinize göre akıllılık ediyorsanız yanılıyorsunuz.

Aslında Rabbimiz başta bütün peygamberler olmak üzere inananları “Müminlerin ilki olmakla emrolundum” ilahi ifadeleriyle risk almaya çağırmıştır.

Risk almak demek var olmak demektir.  İsterseniz şöyle geriye çekilin ve sizi kuşatan engellere bir bakınız, ancak risk alabilenler aşabilir o engelleri.

Selam ve dua ile!