• DOLAR 32.387
  • EURO 34.62
  • ALTIN 2390.874
  • ...

İçinde bulunduğumuz şu zilhicce ayının ilk günlerinin en büyük özelliği nedir biliyor musunuz? Allah Teala'nın adının yüceltilmesidir.

Hem yaşadığımız mekânlarda, hem de Hac ibadetini yerine getirdiğimiz mekânlarda.

Gerçi Müslümanlar olarak bütün zamanlarda Rabbimizin adını yüceltmeye çalışırız, bununla mükellefiz, fakat içinde bulunduğumuz şu günlerin en bariz özelliği, Rabbimizin adını tekbirlerle, tehlillerle yüceltmektir.

Keseceğimiz kurbanlarla Rabbimizin ismini yücelteceğiz, Rabbimizin adını zikrederek, yüksek sesle tekbirler getirerek kurbanlarımızı keseceğiz.

Bu olayı daha iyi anlayabilmek için zıddından yaklaşalım; Biliyorsunuz Kitabımızda haram olan hayvanlar sayılırken ‘Vemâ ühille liğayrillah-Allah'tan başkası adına kesilenler’ buyurulur. Ühille demek, sesin yükseltilmesi demektir. Yani bir hayvanın kesimi esnasında Allah'tan başkasının adının yükseltilmesi, anılması, yüceltilmesi demektir ki zaten bunun için haram kılınmıştır.

Arefe günü sabah namazından başlayarak dördüncü gün ikindiye kadar her farzın sonunda yüksek sesle Teşrik Tekbirlerimizle Rabbimizin adını yüceltiriz. Sabah evimizden çıkıp bayram namazına giderken yüksek sesle tekbirler getiririz. Kılacağımız bayram namazının içi zaten tekbirlerle doludur. Bayramı yaşarken Müslümanlar olarak işin bu yönünü asla unutmamalıyız, başka hiçbir şeyi bunun önüne geçirmemeliyiz.

Şu anda milyonlarca müminin ifa edeceği hac ibadetine gelince; dikkat ederseniz, ihrama girip "lebbeyk" diye başladığımız andan itibaren sonuna kadar haccın bütün unsurları Rabbimizin adını tekbir etmekten, tehlil etmekten, yüceltmekten ibarettir, işin özü budur.

Bu arada Allah Teala'nın adının yüceltilmesinden rahatsız olan İblis ve dostları da görevlerinin başındadır, Allah'ın nurunu söndürmek için seferberdirler. İblis ta ezelde başlamıştı Kurban'ı engelleme ve çarpıtma işine. Hz. İsmail'e musallat olarak, Hz. Hacer'e musallat olarak başlamıştı ve bugün de bunu sürdürmektedir.

Küfür cephesinin en dikkat çekici özelliklerinden birisi Allah’ın adının anılması, Allah’ın adının tekbirlerle yüceltilmesidir. İsterler ki hayatın hiçbir alanında Allah’tan hiç bahsedilmesin, Allah hiçbir işe karıştırılmasın.

Küfrün egemen olduğu yerlerin en önemli özelliği insanlara Allah’ı hatırlatacak ne varsa ortadan kaldırılmış olmasıdır.

“Şeytan onları hakimiyeti altına alıp Allah’ı unutturmuştur İşte onlar hizbüşşeytandır, iyi biliniz ki hüsrana uğrayacak olanlar şeytanın hizbidir” (58/19)