• DOLAR 32.381
  • EURO 34.68
  • ALTIN 2411.594
  • ...

Öğrenci durumundaki erkek olsun kız olsun kendisi için en acil ihtiyaç olarak ayfon cep telefonunu görüyor hatta varsa bile bir an önce son modelini almayı planlıyor. Bir kısım öğrenciler telefondan sonra bir otomobilinin olmasını ve okula otomobiliyle gidip gelmeyi istiyor.

Evin hanımı ise mobilyaları ve beyaz eşyanın değiştirilmesini olmazsa olmaz görüyor. Bir adım ötesi daha geniş bir eve geçmeyi hedefine koymuş.

Böyle bir ailenin erkeği de aynı paralelde kendisine yakışan neyse elbette onlara sahip olmayı düşünüyor.

Şimdi bu ailenin bütün bu tükettikleri karşılığında kendilerinin ne ürettiğini, böyle bir yaşantıyı hak edip etmediklerini bir tarafa bırakalım.

Bu ülkenin çoğunlukla böyle doyumsuz insanlardan oluştuğunu, kendileri için borçlanmaktan başka bütün kapıların kapalı olduğunu düşünelim.

Bunun yanına bir de devletin aynı yolu izlemeye mahkum olduğunu, yani karşılığı olmayan harcamalara boğulduğunu, kısacası kredi kullanmaktan, faiz ödemekten başka bir şey yapamadığını düşünelim.

Şimdi soruyoruz; toplum, gözü doymaz kapitalist bir toplum olmuşsa bu durumda “faiz haramdır, mutlaka düşürülmeli hatta kaldırılmalıdır” talepleri ve söylemleri ne anlam ifade eder?

Madem materyalist ve kapitalist bir toplumuz veya bu yolda yarışıyoruz, o halde Mehmet Şimşek doğru bir seçimdir, Amerika’dan Merkez Bankasının başına getirdiği bayan da doğru bir seçimdir.

Öyle ya, mademki kapitalistçe bir hayatı tercih ettik o halde kapitalizmi kurallarına göre düzenleyip yaşayalım.

Peki, bizim buna söyleyecek bir şeyimiz yok mudur? Vardır elbette;

Diyelim ki satın aldığımız bu şeyleri faizle, krediyle değil var olan nakit paramızla satın alıyoruz. Peki, bunun bir hesabı yok mudur, bu çılgın tüketimin hesabını vermeyecek miyiz?

Yani demek istiyoruz ki Müslümanlar olarak bizler Nebevi ölçüye göre “sadece malımızı nereden kazandığımızın değil aynı zamanda nereye harcadığımızın da hesabını vereceğimizin bilinciyle kuşanmak durumundayız.

Bilinmelidir ki Aziz İslam Şeriatı ne kokuşmuş kapitalizmin pisliğini temizleme görevlisidir ne sarhoş toplumların Yeşilay derneğidir ne de Gayri İslami rejimlerin terbiye kırbacıdır.