• DOLAR 32.45
  • EURO 34.906
  • ALTIN 2403.914
  • ...

Haber sitelerinde böyle bir haber ilişti gözüme, tüylerim diken diken oldu. Türkiye’den giden bir takım vakıf ve cemaatler Afganistan’da çocuklara yönelik İslamî eğitim vermeyi düşünüyorlarmış.

Belki birilerimiz ilk etapta bundan güzel ne olabilir diyecekler. Fakat iyice düşünürseniz her şeyden önce bu bir küstahlıktır, haddini bilmezliktir, bir devletin iç işlerine müdahaledir, hem de onuruna en çok düşkün olan bir millete.

Düşünebiliyor musunuz? Önce İngiltere, sonra Sovyetler Birliği ve ardından Amerika gibi dünyanın üç süper gücünü sırasıyla ülkelerinden sürüp çıkaran bir milletin çocuklarına İslami eğitim vermeye yeltenmek…

Hem şunu unutmayınız ki Afganistan bugün Taliban yönetimindedir, Taliban’nın kelime anlamı Talebeler demektir.

Hem de bu eğitimi onlara kim verecek biliyor musunuz? Kıyıları plajlarla çevrili, meydanları ve köşe bucak dört bir yanı heykellerle dolu, içkisi milli, kumarı milli, caddelerinde ve sokaklarında bir Müslümanın rahatlıkla başını kaldırıp yürüyemediği bir ülkeden gidecek kişiler verecekmiş.

 

Afganistan İslam Emirliği sözcüsü Mevlevi Zebihullah Mücahid bir heyet halinde birkaç haftadır Türkiye’deler ve çok faydalı görüşmeler yapmaktalar. Birçok toplantıda Müslümanların Afganistan’a neler verebilecekleri en ince detaylarıyla dile getirilmekte ve çağrıda bulunulmakta.

Yıllar yılı harabeye döndürülmüş Afganistan’ın çok şeye ihtiyacı var. Ama bir şey hariç; birilerinden İslam dersi almaya asla ihtiyaçları yoktur. İslami eğitim için okul binalarına ihtiyaçları vardır ama hocaya ihtiyaçları yoktur, hele müfredata, İslam adına nelerin okutulacağına hiç mi hiç ihtiyaçları yoktur.

Dünyanın en zengin maden yataklarını işletmeye ve en verimli bir şekilde değerlendirmeye, teknoloji adına her türlü yatırıma ihtiyaçları vardır ve bunu açık açık dile getirmekteler.

Durum böyle olunca elinden iş gelen her Müslüman Afganistan’a gidip neler yapabileceklerini bizzat yerinde görmelidirler.

Afganistan’ı ayakta tutmak, kendi kendine yeter duruma getirmek bu ümmetin boynunu borcudur, unutmayalım. Çünkü Afganistan bu Ümmetin onurudur, yüzakıdır.

 

Aslında bizim onlara ihtiyacımız var, onların müfredatına, onlardan gelecek hocalara ihtiyacımız vardır. Öyle değil mi? Yenilmez ilan edilen Birleşik Krallığı nasıl hüsrana uğratmışlar, Sovyetler Birliğini nasıl hezimete uğratmışlar, Amerika’yı nasıl zelil etmişler, bize de öğretsinler, bizim çocuklarımıza da bunların dersini versinler.