• DOLAR 32.55
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2443.994
  • ...

Gerek birey olarak gerekse toplumsal olarak insanoğlu hastalıklar ile karşı karşıya kalabilir, imtihan olabilir. Başımıza gelen her hastalığın bir anlamı, bir gayesi, bir hikmeti ve bir felsefesi vardır. Hastalıklar aslında insanın yaratılış gayesine hizmet ederler. Hastalıklar yaratılışımızın hikmetini bize hatırlatan birer ilahi ikazdır. Hastalık olmadan sıhhatin kıymetini bilemeyiz, sağlık afiyet nedir bilemeyiz. Hayatta korku, kaygı, endişe olmadan güven ve emniyetin kıymetini bilemeyiz.

Hastalıklar aslında sadece birer ilahi ikaz değildir, bazı kullar için rahmettir, bazı kulların günahlarına kefarettir. Bunların her biri bizzat peygamberimizden bize gelen hadislere dayanmaktadır. Nitekim Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Mümin kişiye bir ağrı, bir yorgunluk, bir hastalık, bir üzüntü hatta ufak bir tasa isabet edecek olsa, Allah onun sebebiyle müminin günahından bir kısmını mağfiret buyurur." (Müslim)

Bazen hastalıklar insanları daha büyük musibetlerden korumak içindir. Bazen kendisini, Rabbini unutanlara kendisini, Rabbini hatırlatmak içindir. Bazen makam, mevki, mal, mülk gibi değer ve kıymet verdiğimiz nice şeyin aslında hiçbir değerinin olmadığını göstermek içindir. Bazen de bir nefes sıhhat gibi değer ve kıymet vermediğimiz nice şeyin ne kadar değerli olduğunu göstermek içindir.

Nitekim iki asırdır şu yaşadığımız süreci ibretle insanlığın değerlendirmesi, üzerinde çokça düşünmesi gerekiyor. İki asırdır peş peşe yaptığı devrimlerle tabiatı esir alıp hoyratça talan eden bir dünyamız vardı. İcat ettiğimiz kimyasal silahlarla bütün dünyayı tehdit altına alan bir dünyamız vardı. Yeryüzünü masumlara dar eden bir dünyada yaşıyoruz. Dünyada yaptığımız bu bozgunculuk yetmezmiş gibi uzayda kendine egemenlik arayan bir insanoğlu var.

İşte belki de bu başımıza gelen gerek özel gerek toplumsal hastalıklar bizler için birer af, birer tövbe istiğfar kapısı, hatamızdan dönme imkânı sağlamamız için Allah'ın bizlere uyarısıdır. Allah herkesi sağlığının kıymetini bilen ve hastalandığında rabbinin bir imtihanı olarak görüp yaşayan kullarından eylesin.

Selam ve dua ile

Taha Ölmezoğlu