• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

‌Evimiz bir açıdan da ahlak mektebidir. Yani nezaket ve letafetin arzı endam ettiği bir mekteptir evlerimiz. Evet, güzel ahlakımıza ince davranışımıza sadece toplumun, başkalarının hayran kalıp memnun kalması yeterli değildir.  Kanaatimce güzel ahlakı en başta gerek beraber yaşadığımız çocuklarımıza, gerek eşimize, gerek ağabey, abla ve kardeşlerimize, gerek anne, babamıza, gerek amca, dayı ve yeğenlerimize hâsılı akrabalık çerçevesiyle iletişimde olduklarımıza sunmamız lazım. Yakın derece ilk muhataplarımıza karşı hilmi, silmi, nezaketi, saygıyı ve sevgiyi kuşanmamız lazım.

Doğrudur toplumun aynel yakin, ilmel yakin güzel ahlakımıza şahitlik etmesi önemlidir. Zaten aziz İslam’ın mü’mine sorumluluk olarak yüklediği en temel hususiyetlerden biri de sosyal hayatta güzel ahlakı pratize etmek, uygulamak ve güzel ahlakın temsilcisi olmaktır. Nitekim,  Salallahu aleyhi vesellem’in “Ben, ancak güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim.” (Müsned, 2/381) diye buyurması, mü’minlerin toplumda güzel ahlak açısından ortaya koyması gereken tavrı net olarak ortaya koymaktadır.

Tabi, Salallahu aleyhi vesellem’in dürüstlüğü, hilmi, yumuşaklığı, vefası, yardımseverliği; hülasa güzel ahlakı dolayısıyla peygamberlik öncesi “el emin” diye bilinip parmakla gösterilmesinde bizim için büyük dersler vardır.  Yine peygamberlikten sonra da risalet davasından dolayı düşman olarak karşısına dikilenlerden bir kısmının kıymetli eşyalarını Salallahu aleyhi vesellem’e emanet olarak bırakmalarında, Salallahu aleyhi vesellem’in birçoğu belki de kendisini öldürmeye yemin etmiş müşriklere ait olan bu eşyaları hicret öncesi sahiplerine ulaştırarak güvenilirliğine zerre leke düşürmemesi de bizim için güzel dersler barındırmaktadır. Diğer vecihle de bu, aynı zamanda Salallahu aleyhi vesellem’in  güzel ahlakına düşmanlarının bile şahitlik ettiği güzel bir örnektir.

Salallahu aleyhi vesellem’in güzel ahlakına Kelam-ı Kerim de  “Sen onlara sırf Allah’ın lütfettiği merhamet sayesinde yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı kalpli olsaydın, hiç şüphesiz etrafından dağılır giderlerdi...” (Al-i İmran, 3/159) ayetiyle şahitlik etmektedir. Hakikatinde Allah’ın muhafazası ve inayetiyle risalet öncesi Mekke toplumuna güzel ahlakın imzasını atmıştır. Salallahu aleyhi vesellem’in risalet vazifesinin tebdi edilmesiyle beraber de güzel ahlak timsali olması da bizim için güzel dersler barındırmaktadır.  Öyle ki Salallahu aleyhi vesellem, Kelam-ı Kerim, “and olsun” diye yeminle başladığı ayeti kerime’de mü’minler için güzel bir misal, “usve-i hasene” olduğunu (Ahzap, 33/21). İfade buyurarak Salallahu aleyhi vesellem’in güzel ahlakına daha büyük bir şahitlikle şahitlik ediyor.

Fakat asıl mevzumuz olan evlerimizi ahlak mektebine dönüştürmeye geldiğimizde Salallahu aleyhi vesellem’in Allah Celle Celaluhu’nun şahitliğiyle sosyal hayatın her sahasında olduğu gibi bu hususta da bizim için “usve-i hasene” olduğunu şu rivayetin şahitliğiyle de net olarak görebiliyoruz.

 Rivayet edildiğine göre Müminlerin Annesi Hazreti Aişe’ye:

- Ey Mü’minlerin annesi! Bana Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in ahlâkı nasıldı? diye sorulunca; Hazreti Aişe, soruyu soran Sa’d Bin Hişam Bin Amir’e

- Sen  Kur’an’ı okuyorsun değil mi? diye sormuş. Sa’d:

- Evet, okuyorum, diye cevap vermiş. Bunun üzerine Hazreti Âişe:

 - İşte O’nun ahlâkı Kur’an idi, dedi.

Öyleyse Salallahu aleyhi vesellem’in izini süren biz mü’minlere düşen de dünya ve ahiretin mutluluğunu va’ad eden Kelam-ı Kerim’in ahlakını evimizde, yuvamızda kaim kılmak suretiyle evimizi bir ahlak mektebine dönüştürmektir. Bu hususta ölçü ve mihengimiz Kelam-ı Kerim olmalı, evladı iyalimize, kardeşlerimize, anne babamıza, eşimize vesaire yakınlarımıza Kelam-ı Kerim’in güzel ahlakıyla yaklaşmalıyız. Çağın, modanın, sosyal medyanın, internetin ve tv’nin dili ve yaklaşımı yerine tüm çağların üstün ahlakı olan Kelam-ı Kerim’in yaklaşımıyla hilmi, silmi, vefayı, yardımlaşmayı, merhameti, af etmeyi, anlayışı, dürüstlüğü, vakarı vesaire güzel ahlakı en başta yakınlarımıza gösterme erdeminde at koşturmalıyız.

Rabbimizin, bizi de en başta evini ahlak mektebine dönüştürenlerden kılması temennisiyle, vesselam.