• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Siz okuyucularım başta olmak üzere tüm yetkililer, sızlanınca hastaneye başvuranlar her sağlık probleminde ‘Allah doktorsuz bırakmasın’ diyenler, düşünün. Ellerinizin arasına alıp kafanızı; kapatın ışıkları ve düşünün. Bir doktor nasıl yetişir düşünün.

Ben işinizi kolaylaştırıp biraz kopya vereyim. Doktor olmak için önce inanmanız gerekir başarıya. Çünkü doktor olmak için ilk önce üniversiteye giriş sınavında ilk 10 binlere girmeniz gerekmektedir. Sonra aralıksız 6 yıllık tıp eğitimi. En başarılı öğrencilerin dahi sarsıldığı bir eğitimdir tıp eğitimi.

Affetmez bir sağlık probleminiz olmasın veya ailevi problemi, bulursunuz kendinizi BÜT sınavları sonrası sınıf uzatmalarda. Etti mi 7 yıl?

Sonra mecburi hizmet başlar. Hekim arkadaşlarımızın bir kısmı olsun zor şartlar olsa da kırsal bölgeler sağlık hizmeti alıyor diye gönlü burkulmaz zorunlu hizmete. Zorunlu hizmet bitmeden diplomasını dahi alamamasına.

Sonra uzmanlık yapar bir kısım hekim arkadaşımız. Daha iyi hizmet sunmak ve alanında profesyonelleşmek için. Dahili branşlar 4 yıl, cerrahi branşlar 5 yıl, başlar asistanlık yılları. Gün aşırı 15 nöbet tutulur. Nöbet sonrası izinli değildir kimse. Çalışmaya devam, saat 18.00’de çıkabilmişsen ve güneşin son ışıklarını görebilmişsen şanslısındır o gün.

Nöbet sayımızın 15 olduğuna bakarak iyi nöbet parası aldığımız aklınıza gelmesin. Yüz nöbet de tutsak en fazla 7 nöbet parası ödenir. Geriye kalanlara ne mi oldu? Durun ben söyleyeyim. EMEK HIRSIZLIĞI! Neden 7 nöbet parası ödeniyor acaba? Çünkü bir insanın sağlıklı olarak ayda en fazla 7 nöbet tutabileceği kararına varılmış. Doğru karar. Ama 7 nöbetten daha fazlası için ödeme yapmıyorsan neden fazlasını tutturuyorsun kardeşim!!!

Bazı okurlarımız edebiyat yaptığımızı zannedecek. Küçük bir örnek ile işin vahametini anlatayım. Asistanlığa başladığımda ilk kızım 45 günlüktü. Nöbet sonrası eve geldiğimde beni unutmuş olur ve ağlardı beni görünce. Bir yıl boyunca böyle devam etti.

   Uzman olursun sorunlar biter mi hiç? Daha büyümüş olarak karşına gelir. Nüfusu 150 bin olan yere tek cerrah olarak atanırsın. Tutma zorunluluğun yok diyor bakanlık, ama telefon çalınca açacak, hizmet vereceksini ekliyor kanunun devamına. Hastalar uzak yerlere gitmesin hastanenin şartları el verdiği ölçüde hizmet eder 30 gün aralıksız icap nöbeti tutarsın aldığın icap nöbeti parası sadece 10 günlük. Sağlık bakanlığı 20 gün icap nöbet parasından da çaldı mı? Cevabı sizlere bırakıyorum!

   Daha önceden de yazılarımızda belirttik ülkede ameliyat olacağınız cerrah kalmayacak bu gidişatla. Ama dinleyen kim! Her yıl binlerce hekim ya özele geçiyor ya da yurtdışına gitmekte çareyi buluyor. Ameliyat olacak kalp damar cerrahı ve göğüs cerrahisi yok, nadir. Beyin cerrahisi, plastik cerrahi ve genel cerrahi hekimlerini de en fazla 2-3 yıl göreceğe benziyoruz. Sonra onlar da buhar olup uçmuş olacak. Yazıktır günahtır bu ülkenin en zeki ve çalışkan evlatlarına beyin göçü yaşatmayın, altından kalkamazsınız.

Ülkemiz sağlık hizmeti sunmada kalite fiyat endeksine baktığımızda dünyada bir numaradır. Dünyada sağlık hizmetlerine ulaşım olarak en ucuz ülkeyiz. Tebrikler. Çok güzel. Korona salgınında da sağlık bakanlığının başarısı apaçık ortada. Ama durum böyleyken doktorları şamar oğlanına çevirmek de neyin nesi? Hekim arkadaşlarımız emeklilik maaşları çok düşük olduğu için ‘sağlık bakanlığı’ döner sermayeden alınan ek ödeneği ana maaştan almasını sağlayarak emekliliğe yansıyan maaşlarda düzeltme yapmayı hedefledi. Korkmayın doktor maaşları artmayacaktı, sadece emekliliğe yansıyan bir düzenlemeydi. Ama ne acayiptir ki ülkedeki en önemli memleket sorunu oldu. Maaşımızın artmasını sağlamayan, sadece emeklilik maaşını etkileyen düzenleme iptal oldu. Ama gel de insanlarımızı inandır! Şu an herkes  5000 bin TL cepte olarak bakıyor hekimlerimize. Garibanlar şimdi de alamadıkları zammın hesabını verecekler.

    Son sözlerimiz uyarı olsun herkese. Türkiye’de dereceler yaparak, zorlu süreçler geçirerek hekim olan arkadaşlarımız olarak şartlar acilen düzeltilsin diyoruz. Aksi taktirde devlet kurumlarında hekim az bulacaksınız, cerrah belki rüyalarınızda. Özel hastanelerde her bir ameliyat için 50 bin TL’den başlayan fiyatlar vermeye hazırlanın. Kalın sağlıcakla…