• DOLAR 34.225
  • EURO 37.37
  • ALTIN 2914.288
  • ...

Gün geçmiyor ki günlük hayatımıza yeni bir virüs veya yeni bir hastalık girmesin. Batı Nil Virüsü ülkemizde 6 kişide tespit edildi. Endişeye gerek var mı?

Batı Nil Virüsü ilk olarak 1937'de Uganda'nın Batı Nil bölgesinde yaşayan bir kadında görülmüştür. Batı Nil Virüsü yaygın olarak Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya’da görülür. Ülkemizde 2010 yılından itibaren az da olsa görüldüğü Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmıştır.

Batı Nil Virüsü enfekte sivrisineklerin insanları ısırması sonucu bulaşır. Enfekte kişilerin %80 gibi yüksek bir oranında şikayet gözlenmez. Semptom izlenen kişilerde ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı, lenf bezlerinde şişme ve ciltte döküntü görülür. Herhangi bir tedavisi ve aşısı yoktur.

Batı Nil Virüsünün en önemli etkisi sinir sistemi üzerinedir. Batı Nil Virüsü bulaşan her 100 hastanın biri menenjit, ensefalit veya felç ile sonlanır. Batı Nil Virüsü nadiren yaşlı bireylerde ölüme neden olabilir.

Batı Nil Virüsü özellikle yaz aylarında başlayıp hava sıcaklıklarının düşmesine kadarki dönemde görülür.

Endülüs özerk yönetimi, 2024 yılı boyunca Batı Nil Virüsü teşhisi konulanların sayısının 40'ı bulduğunu duyurmuştur. İspanya'nın Sevilya şehrinde, son bir ay içinde Batı Nil Virüsünden ölenlerin sayısı 5'e yükseldi.

Yunanistan'da 2024 yılı boyunca Batı Nil Virüsü, toplamda 76 vaka görüldüğü, 10 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmiştir. Yunanistan’a yakın Trakya illerimizde daha dikkatli olunmalıdır.

Batı Nil Virüsü demek ortamda sivrisineklerin yaşamasına bağlı ortaya çıkan bir hastalık demektir. Sivrisinekler temizliğin az olduğu, çöplerin toplanmadığı ve sivrisineklere bağlı ilaçlamanın olmadığı yerlerde daha sık görülürler. Belediyeler çevre temizliğini daha çok öncelemeli ve yaz aylarında ilaçlamalar aksatılmamalıdır. Özellikle sivrisineklerin geçen yıla göre aşırı arttığı kadim ilçemiz Üsküdar’da belediyenin bir an önce çevre temizliği, çöp toplatılması ve sivrisineklere yönelik ilaçlamanın ivedilikle yapılmasını vatandaş talep etmektedir. Belediyelerin ekim ortasına kadar Batı Nil Virüsüne karşı tedbirlerini artırması faydalı olacaktır.

Batı Nil Virüsü için endişeye gerek yoktur. Bir pandemiye dönüşeceğini düşünmemek lazım, ekim ayı gibi gündemimizden çıkacaktır. Önlem için ise, iş daha çok belediyelere düşmektedir.