• DOLAR 32.565
  • EURO 34.847
  • ALTIN 2416.87
  • ...

Dünya yıllardır çeşitli felaketlerden; kimi insan eliyle kimi doğanın denge kurmasıyla nasiplenerek kendi döngüsünde dönmeye devam etmektedir. İçinde yaşadığımız virüs misali…

Batının dayattığı küresel sistem olan kapitalizm son demlerini yaşamaktadır. Dünya yeni bir küresel sisteme gebe ve yeni düzenin getirdikleri de insani olmaktan uzak olduğu için muhtemelen 3-5 yıl sonra herkes tekrar kapitalizmin sıkı savunucuları durumuna mı gelecek?

2008 yılında yaşanan küresel krizde para basıp ve dağıtmasıyla ismi “helikopter Ben” olarak ünlenen zamanın FED başkanı Ben Bernanke’nin geçici çözümü ile kriz ötelenmişti. Şu an dünya, sistem çıkmazına girdiğinden dolayı özellikle piyasalar en ufak bir olayı aşırı tepkiyle karşılamaktadır.

Kapitalizmin hammaddesi para, ama sistem artık çökme noktasında, para basımı da çözüm olmaktan çıktı; FED’in 500 milyar repoya para sürmesi ve buna küresel piyasanın yetersiz tepkisi bunu göstermektedir. Her taraf şişmiş balonlarla donatılmış ve artık patlama zamanı… Borsalar, kıymetli madenler, Bitcoin hepsi satışta ve garip olan böyle durumlarda değer kazanması gereken altın gümüş gibi değerli madenler de düşüşten nasibini almış durumda. Küresel sermaye, halkın elinde avucunda ne varsa bu panik ortamı ile toplamaya çalışmakta, volatilite yüksek tutularak panik satışlarla tüm kıymetli madenleri ele geçirmek istemektedirler.

Bioterörizm sonucu ortaya atılan virüs ile Çin’e ayar verilmeye çalışıldı gibi düşündük ama ibre tersine dönmeye başladı. Virüs, özellikle ekonomik olarak ABD ve AB’ye diz çöktürecektir.

Dünya üretiminin %28’ini Çin karşılıyordu virüs ile küresel kriz tetiklendi fakat Çin’in kaybı sadece 2 aylık zaman oldu. Virüs Çin’de son zamanlarını yaşıyor ve üretim kaldığı yerden devam edecektir ama bu sefer daha güçlü bir şekilde; Çin’in en büyük ihtiyacı enerjiydi. Petrol fiyatlarının 30 dolara kadar düşmesi Çin’in iki aylık açığını kısa sürede kapatır. Kriz Çin için fırsat olacaktır.

Kendi komşusu durumunda olan ve bölgede rakip olabilecek potansiyele sahip olan Hindistan’ın virüs ile baş etmesi oldukça güç, ABD’nin Trump yaklaşımıyla çözüm bulması olanaksız, AB yangın yeri ve can simidi yine Çin’den gelecektir. Virüs ile herkesin kaçındığı Çinliler bundan böyle kurtarıcı olarak tekrar sahalarına döneceklerdir.

Sistem değişecek; ekonomide kapitalizm, yönetimde liberalizmin son demleri her yönüyle sistemi ahlaksızlaştırarak yeni bir sistem dayatacaklar. Devletlerin yapısından, ailenin varlığına, insan cinsiyetine kadar bütün kodlarla oynayacaklar. Yapay zeka, blockchain, Bitcoin, 5G, kanton yapılar, uzay teknolojileri yeni küresel dünyanın kodları…