• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Hz. İbrahim yaşlı, hanımı kısırken “Rabbim bana salihlerden bir evlat nasip et” diye dua edince Allah halim bir evlat İsmail’i kendisine müjdeledi.

Hz. Zekeriya Mabed’de Hz. Meryem’in yanına her girişinde orada bir rızık bulurdu.  “Ey Meryem bu sana nereden geliyor?” der. “O da bu Allah tarafındandır o dilediğine hesapsız rızık verir” dedi. Bunun üzerine Hz. Zekeriya mihraba girip “Allah’ım bana katından temiz bir zürriyet nasip et” diye dua etti.  Hz. Zekeriya mihrapta namaz kılarken melekler: “Allah sana kendisi tarafından gelen bir kelimeyi tasdik edici, efendi,  iffetli ve salihlerden bir Peygamber Yahya’yı müjdeledi” diye seslendiler.

Hz. İsmail ve Hz. Yahya gibi salih bir evladının olmasını hangi anne ve baba istemez ki?

Evlat hasreti ile yanan nice anne ve baba elini Allah’a açar ve Allah’ım bana salih bir evlat nasip et diye dua eder, adaklar adar. Evladı doğunca, hayırlı ve güzel bir isim koyar. Sağ kulağına ezanı, sol kulağına kameti okur. Saçının bir kısmını kesip ağırlığınca sadaka verir. Çocuğunun ağzına haram lokma girmesin diye mücadele eder. Konuştuğu ilk kelimeleri ile ona Allah’ı öğretir.

Evlat dört beş yaşına gelince, Kur’an’dan ilk harfleri “elif”, “be”, te”yi öğretir. Temel eğitimini alsın diye, İslami eğitim ağırlıklı müfredatı olan bir kreşe verir. Orada çocuğa İslami eğitimin temelini attırır. İmanın ve İslam’ın esaslarını öğrettirir. Namazda okunacak duaları ve süreleri ezberletir. Elif bayı bitirtip Kur’an’a başlatır.   

Evlat erkek ise babasıyla koşabilecek çağa gelince, baba elinden tutup kendisi ile camiye götürür. Bu sayede çocuk caminin yolunu, cemaatin beraber namaz kılmasını, mihrabı, minberi, imamı tanır ve öğrenir. Hele bir de imam çocuğa biraz ilgi gösterip başını okşayıp bir şeker, bir çikolata benzeri bir şey verip sevgi gösterirse, çocuk için manen unutulmaz bir anı olur.

Evlat kız çocuğu ise görevin büyüğü anneye düşer. Abdest almasını öğretmek, namaz için ona küçük bir seccade ve namaz baş örtüsü alıp beraber namaz kılmak, dar ve vücudu gösteren elbiselerden sakındırma ile yavaş yavaş tesettüre alıştırma görevini anne yapar. Baba da duaları öğretme, olumlu davranışı takdir edip hediyelendirme ile destek verir.

Çocuk ilkokulu bitirince fenni derslerin yanında Kur’an dersi, Arapça ve temel dini bilgileri pekiştirip geliştirmesi için düz ortaokul yerine imam hatip ortaokuluna verilir. Aile çocuğun dersleri iyi olunca, onu düz ortaokula gönderme yanılgısına düşmez.  Orta okuldan sonra ya imam hatip lisesine kaydedilerek veya Arapça ve Kur’an eğitimi veren bir medreseye kaydedilerek eğitimine devam edilir. Medreseye kaydedilen evlat, açık liseye kaydedilerek okul eğitiminden de mahrum bırakılmaz. Evladın medresede okuması, medresenin yatılı olması, eğitimin tüm güne yayılarak çocuğu ilimle meşgul etmesi ve daha bir çok yönüyle faydalıdır.

Tüm bunlar evladın salih olması içindir. Evladı salih olan anne ve baba rahat ve huzurludur. Çünkü salih evlat Rabbini de kendisini de anne babasını da tanır. Allah’a ibadetini, anne babasına saygısını eksik etmez. Anne baba vefat etse bile hayır defterleri salih evlat ile devam eder.

Allah evlatlarımızı salihlerden eylesin. Evladı olmayanlara da salih evlatlar nasip eylesin. Amin.