• DOLAR 35.332
  • EURO 36.543
  • ALTIN 3039.83
  • ...

"DEKİ EĞER DUANIZ OLMASA RABBİM SİZE NE DİYE DEĞER VERSİN" (Furkan suresi 77. Ayet)

Allah Resûlü (s.a.v) buyurdu:
"Kime dua kapısı açılırsa ona rahmet kapıları açılır. Allah'ın en çok sevdiği şey kendisinden afiyet istenilmesidir."

Duâ başa gelen için de gelmeyen için de faydalı olur. Kazayı ancak dua önler. Onun için duaya sarılmalısınız." ( hadisi şerif.Tirmizî)

"Duâ" sözlükte istemek, yardım talepetmek, çağırmak anlamlarına gelir. Dini terim olarak "duâ" insanın Allah cc dan lütuf ve yardım dilemesi Allah'a yalvarıp, yakarıp, istek ve ihtiyaçlarını arz etmesi demektir.

Duâ insan fitratının ortaya koyduğu bir olgu ve insanın en tabii bir ihtiyacıdır. İnsanın sıkıntılı anlarında inandığı ve dayandığı kuvvet, kudret, ve azamet sahibi olan yüce  yaratıcısına iltica etmesi aciz ve çaresiz oldugunu ifade etmesidir. Aynı zamanda bu acizligine ve çaresizligine yardımcı olmasını istemesidir.

Duâ bazen sözlü bazen fiili bazende durum ve davranışlarla kendini gösterir.

Duânın etkili olduğu zamanlar ve mekanlar vardır. Bu zaman ve mekanlar yüce Allah'ın övdüğü zamanlar ve mekanlardır. Bu övgüye mazhar olan zamanları yüce Allah kur'an ı kerim'inde "asr'a and olsun" "kuşluk vaktine and olsun" "Fecre ve o on güne and olsun" gibi birçok zaman dilimini övgü ile zikr eder. Yüce Allah Kur'an'ı Kerim de bu zanları zikrederek aslında  bizlere bu zamanların değerini bildiriyor. Yine aynı şekilde bazı mekanları Kur'an ı Kerim Tin Sûresinde  "Turî Sina'ya ve bu emin beldeye and olsun"   İsra Sûresinde kudsi şerifi.  Bakara Sûresinde Arafat ve meşaril haramı zikrederek bu mekankarın kudsiyetlerini bizlere bildiriyor.

Hz Peygamber (sav)'in ifadesiyle 'kişinin rabbine en yakın olduğu an secde anıdır. En yakın olduğu yer ise Rabbi'nin beyti olarak bildigimiz Beytullah'tır  Bizler duâ nın tadına varacagımız an olarak bildiğimiz secde anında rabbimize onun Beyti olan Beytullah'ta O'nun misafiri iken O'na secde halinde iken duâ edersek daha iyi anlar ve duânın tadına varabiliriz.

Bizler müslümanlar olarak kendimizin ve ümmetin halini müşahede ediyoruz  Dünya müslümanları olarak heryerde zorluk ve sıkıntı halindeyiz Bu elem ve ızdırap verici durumdan kurtulmak için yegâne kuvvet ve kudret sahibi olan Allah (cc)'dan bizlere ilahi yardımını göndermesi için kendimizi peygamber efendimizin yaptığı gibi Kâbe'nin kapısında multezeme yapışarak yalvara yakara isteklerimizi yerine getirmesi için gözyaşları içinde duâ ederek duâ larımıza ve kendimize anlam yükleyebiliriz.

Kulluğun gereği ibadetin özü olan duâ içten samimi birşekilde yapıldığı zaman kişide bir his oluşturur kişinin Allah cc ile bağlarını güçlendirir sevgi ve yakınlığını pekiştirir.

Kişi dualarla kendini daha iyi ifade eder ve bu vesileyle kendini af ve mağfiret sahibi olan Allah cc a af ettirebilecek o'nun rahmetine kavuşabilesektir inşallah.

Duâ insanın abd olduğunu Allah'ında mâbud  olduğunu ve ona yürümesi, gitmesi, kavuşması gerektigini idrak ettirir. Duâ kişiyi degerli kılar nitekim Allah cc ın furkan suresi 77. Ayeti kerimesinde belirttiği gibi "Eğer duânız olmasa Rabbim ne diye size değer versin" ayeti kerimesi bize duâ etmeyenin hiçbir değerinin olmadığını anlatıyor. Bizleri değerli kılacak olan duâ'larda buluşma duâ ve temennisiyle...

Allah kabe'de duâ etmeyi nasip etsin...

AMİN...